Dámavarik 1. – Vilbergen és Lahti

vilbergen A Dámavarikban olyan játékok bemutatását tervezem, amelyek szoros rokonságot mutatnak a már korábban ismertetett néhány Dámával, de van olyan jellegzetességük is, amely megkülönbözteti tőlük.

Ebben a részben két testvérjáték kerül terítékre, amelyek jóformán csak táblájukban különböznek egymástól. Szinte hihetetlen, hogy ilyen kis táblák is alkalmasak lehetnek komoly taktikai csatákra! Sőt, stratégiai hadműveletekre is! Pedig így van! 🙂

A két játék a Vilbergen és a Lahti.

Kisebb (alsós) gyerekek számára talán a legideálisabb kombinatív, ezáltal taktikai gondolkodást is fejlesztő játékok! Pergős, rövid, változatos játszmákkal!

Vilbergen

A játéktábla 4×3-as:

vilbergen

Szabály

Lerakós szakasz

A két játékos felváltva helyezi el 5-5 kövét a tábla valamelyik mezőjére. Igen, a többitől elütő színűre is.

Lépegetős szakasz

Lépés: bármelyik oldalszomszédos mezőre léphet a soron következő.

Ütés: az ellenfél egyenként átugrott kövei lekerülnek a tábláról. Az ütés kötelező, amíg csak lehetséges. (Ütéssorozat)

Ugrás: az ellenfél kövével oldalszomszédos mezőről az a mögötti üres mezőre. (Vízszintesen, függőlegesen.)

Cél

Kétféle nyerési lehetőség létezik:

 • leütöm az ellen összes kövét
 • az utolsó megmaradt kövemmel belépek a többitől eltérő színű mezőre (célmező, nyerőpont)

Megjegyzés

Rácspontokon (mezők helyett) is játszható ez az alapváltozat, mint a Malmok.

Változat

Mi a Mini Játékmester (Szerkesztette: Dr. Nagy László) könyvecskében található kitűnő változatot játszottuk eddig a hejőkeresztúri iskolában és a Hétpróbákon, amely a következőkben tér el az előbbitől:

 • 4-4 kő a jelhordozók száma
 • megengedett az átlós irányú elmozdulás a lépés és az ütés (ugrás) során is

 Lahti

4-4 kővel. Gyakorlatilag csak táblájában tér el a Vilbergentől. Ebből adódóan belátható, hogy átlós elmozdulás megengedése csak lépésre vonatkozhat, ütésre nem.  Sőt, ütés csakis vízszintesen történhet, legfeljebb kettő egy sorozatban.

lahti

Még több dáma: Dámajátékok kiskönyve

Játéktanításhoz ajánlott

Mészáros Mihály: Játsszunk táblajátékot! (2012)

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

4 hozzászólás a(z) “Dámavarik 1. – Vilbergen és Lahti” bejegyzéshez

 1. Az, hogy „rácspontokon is játszható” félreérthető, ha nem rajzolod le mellé a 3×4-es táblát rácspontosan. (A mutatott tábla rácspontos értelmezésben 4×5-ös lenne…)

  A malmos hasonlat lényege ugye az, hogy a kicsiknek többnyire könnyebb megérteni a közlekedő utakat is jelző vonalakra hivatkozó lépésszabályt, amit még nem bonyolítanak túl a sor-, oszlop-, oldalszomszédos-, átlós- fogalmak…

  Egyébként, a „rácspontokon, vagy mezőkön” kérdés akkor igazán érdekes a játéktáblák esetén, ha méhsejt-elrendezésű mezők és a háromszög-rács között kell választani. Ez utóbbin ugyanis mezőkön játszva 3 db tekintendő szomszédosnak, ami rácspontokon játszva ugye 6 db szomszédra duplázódik. Az alapötletnek létezik is „hatszomszédos” változata Hageby néven.
  Lásd: >>> https://www.jatektan.hu/vilbergen.gif

  Magam is az egyik legjobb választásnak tartom a stratégiai táblásokkal való ismerkedéshez, mert a rövid partik telis-teli vannak olyan kényszerlépésekkel, amelyek során már a kezdő is ráérez az irányítás élményére, amikor versenytársát egymás után sorban egy-egy lehetséges (és ezért ugye előre kiszámítható) válaszra kényszerítheti…

  Ugyanezért kiváló szemléltető eszköz, amely különösen alkalmas soklépéses feladványok készítésére (és persze, azok megoldására). Kisebbeknek a Lahti, nagyobbaknak a Vilbergen, profi rejtvényfejtőknek a Hageby. Ritka különlegességük ugyanis, hogy a megoldást indító kulcslépés után akár 8-10 kényszerlépés végén dől el a parti…

  Az már hosszú próbálgatások és elemzés eredménye, hogy a Vilbergen versenyzésre alkalmasnak ajánlott játékban csökkentettük a bábuszámot és megengedtük az átlós ütést. Ezáltal vált döbbenetesen “áttekinthetetlenné” és így fordulékony esélyűvé, azaz versenyezhetővé ez a változat!

  Nagyon valószínű, hogy nem születnek meg ezek a játékok, ha nincs a Zillions of Games progi, de kellett hozzá a svéd fejlesztő Markus Solo játékos agya… és az is biztos, hogyha nincs az MTTE, akkor kicsi az esély, mi magyarok is felfedezzük… végül(?) ha nem vagy Te Misi, akkor a környezetedben senki sem használhatná ezt a kincset.
  🙂

 2. Köszönöm szépen a hozzászólásodat, az értékes kiegészítéseket! A rácsos táblákat már felraktam egy újabb bejegyzésben.

  A Hageby-nek különösen örülök, már be is építettem a következő bemutatóórámba. 🙂

 3. Visszajelzés: Dámavarik 1. – Hageby (kiegészítés) | meszaros-mihaly.hu

 4. Visszajelzés: Gondolkodási és digitális kompetencia fejlesztése – táblajátékokkal | meszaros-mihaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.