Az én történetem – táblajáték

100_3006Gyerekkoromban, 10 éves korom táján tanultam meg sakkozni, amit nagyon megszerettem. Pajtásaimmal a sok foci és egyéb tevékenység közötti szüneteket főleg sakkozással töltöttük ki. Az elkövetkezendő években kisebb versenyeken sikeresen szerepeltem. Később, más irányú elfoglaltságaim és érdeklődésem eltérítettek erről a területről.

A 80-as évek vége felé szert tettem egy könyvre, amelynek „Dámaiskola” volt a címe. Ebből ismertem meg az „orosz” Dámát. „Második” katonaságom szabadidejében társaimat igyekeztem megtanítani erre a nagyszerű játékra. A 90-es években több olyan könyv is a kezembe került, amelyek táblajátékok tucatjaival foglalkoztak. A legemlékezetesebb ezek közül az „50 táblás játék – A malomtól a góig” című. A 90-es évek közepén indult iskolai sakk és matekszakkör anyagába egyre többet becsempésztem e játékokból. Nagyon pozitív fogadtatásra talált ez a gyerekek részéről.

Igazi áttörést a 2001., 2002. esztendő hozott, amikor felvettem a kapcsolatot a Magyar Táblajátékosok Társasága Egyesülettel. Elnökük, Dr. Nagy László rendkívül segítőkésznek bizonyult. Közreműködése révén megismerhettem az akkori Táblajátékos honlap anyagát, amely azóta is alapot ad a hejőkeresztúri iskola táblajátékos foglalkozásaihoz. (Ma már ez az anyag jelentősen kibővülve a www.jatektan.hu weboldalon található.)

A tavalyi évben (2012) fejeztem be „Játsszunk táblajátékot!” című első e-könyvemet, amelyet olyan iskolák számára írtam, akiket megérintett ez a terület, akik szeretnék alkalmazni ezt a diákok fejlesztésében, nevelésében.

Mára már meglehetősen szerteágazóvá vált a táblajátékos tevékenységem, amit részben ez a honlap is bizonyít.  Számomra a legnagyobb büszkeség és öröm az, hogy a méltán elhíresült „hejőkeresztúri modell” táblajátékos programja egyre ismertebb és népszerűbb az országban, sőt a határokon túl is. Ennek a folyamatos kiötlését, kidolgozását, bővítését, súlypontozását és gyakorlatba ültetését jelenleg is végzem. Ezt a programot mutatja be ez a 2011 őszén készült kisfilm.

Kollégáim, munkatársaim mindig támogatták, és segítették a munkámat, ezt külön köszönöm nekik. Ma már, többen közülük, szinte napi szinten használják, alkalmazzák e játékokat nevelői munkájuk során.

Mészáros Mihály

2013. március