Melyek a táblajátékok gyakorlásának előnyei?

IMG_7459 Bizonyára Te is ismersz táblás játékokat, mint a Sakk, a , a Malom, vagy az Amőba?! Persze, ez csak néhány ismertebb, kiragadott játék a sok közül. Miért ajánlom őket a figyelmedbe?
Nos, itt van néhány jó ok, amiért érdemes megismerkedni velük:

  • E játékok összehozzák az embereket, a családot. Lehet közben akár beszélgetni is.
  • Kitűnő szórakozás, időtöltés.

Gyerekek esetén különösen eredményesek lehetnek például a következőkben:

  • Fejlesztik az érzelmi-akarati tulajdonságokat, ami nem elhanyagolható szempont: örüljenek a sikernek, de a kudarcot tekintsék „barátjuknak”, mert általa fejlődhetnek, léphetnek magasabb szintre.
  • Erősítik a szociális készségeket. Magabiztosabbá tesznek, áldásos hatásúak a kapcsolatteremtésre: kezelni kell tudniuk mások és saját érzelmeit, az esetleges konfliktust.
  • Bizonyítottan jól fejleszthetők táblajátékokkal a megismerő képességek (figyelem, gondolkodás, emlékezet, képzelet stb.) is.
  • Olvasás-szövegértési készségre, beszédkészségre jótékony módon hatnak.
  • Növelik a kreatív képességeket: lényeglátás, probléma érzékenység, rugalmasság, több irányú megközelítési mód stb.
  • Segítségükkel minden szinten fejleszthetőek a matematikai készségek és képességek: alkalmazhatók tehetséggondozásra és felzárkóztatásra egyaránt. Akár közelebb is hozhatják, kedvelhetőbbé is tehetik a matematikát!

Ez utóbbit szeretném megvilágítani egy kicsit részletesebben!

phoca_thumb_l_dama2012hk005Tapasztalataim alapján jóformán minden gyerek szeret fejtörőket, feladványokat megoldani. Csak az a fontos, hogy testhez állóakat kell neki választani, hogy sikerélményben részesülhessen. Táblás játékokhoz rengeteg ilyen feladat készíthető. (Bár, már maga a játék is egymást követő feladványok folyamatos fejtését jelenti.) Ez az eszközös-játékos tanulás, gyakorlás növeli a kísérletező kedvet is. Ugye nem kell bizonygatnom, hogy pl. a sakktáblán elhelyezett kövecskékkel végzett próbálgatások sokkal hatékonyabbak és népszerűbbek lesznek, mint a száraz adatokkal végzett matematikai műveletek? A képszerűségről nem is beszélve.
Erről bővebben a Táblajáték-Matematika menüben…

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály