Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan megváltozik a véleményem erről a játékról – azóta már tudom, miért tartozik csaknem minden gyermek kedvenc játékai közé (már, aki ismeri)

Ha meg szeretné duplázni, vagy triplázni a gyerekek lelkesedését (vagy létszámát) a játékfoglalkozásokon már most, akkor ez meglehetősen fontos üzenet lesz az Ön számára.

Sokáig, egészen 2009 őszéig alig-alig játszottuk a hejőkeresztúri iskolában a dámajátékot. Kivétel ez alól csak egyik-másik rokonváltozata, mint a Camelot, vagy a Vilbergen-Lahti. Abban a hiedelemben éltem, hogy ez a táblás csak bizonyos tudásszint felett élvezhető igazán. Mivel tengernyi játék állt már akkor is rendelkezésünkre, nem éreztem hiányát. Hatalmasat tévedtem…

Amiért kellenek a diákversenyek 

Amikor 2009 őszén megkerestek egy „nemzetközi” Dáma verseny rendezésének lehetőségével, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy részt veszünk a zalaegerszegi országos döntőn is. Pánikszerűen elkezdtük tanulni és gyakorolni a játékot.

Mivel készletekkel nem rendelkeztünk, ezért a gyerekekkel rajzoltattam táblákat, a szebbeket jutalmaztam is különböző módon. Piros pontokkal, ötösökkel… Dámakorongok helyett dekorkavicsokat használtunk, a dámát két kavics jelentette. Egypár hónappal később már kaptunk dámakészleteket. 10×10-es szép táblákat és korongokat.

A felkészülés nagyon jól sikerült. Az áprilisi országos döntőn már több első és egyéb dobogós helyezést is sikerült elérni, néhány esetben már évek óta dámázó játszótársak megelőzésével. Azóta az egyik első számú kedvenc ez a játék. Pedig az akkori résztvevők közül az a néhány elsős kisdiák jelenleg nyolcadik évfolyamon tanul…

Mi lehet a dámajátékok titka?

Sikere, népszerűsége az alapok könnyű elsajátíthatóságán, a kombinációk színes skáláján, a láncütések varázsán és a várva várt versenyeken alapul. Most már nagyon jól tudom: minden szinten élmény a gyerekeknek játszani. Ezért közkedvelt a kicsik és nagyok, a kiemelkedő képességűek és a gyengén teljesítők között is.

Ma már sokféle variánsát játsszuk és nem véletlenül. Valójában játékcsaládról, nem egyetlen játékról van szó. Legalább fél tucat változatot játszottak már a Hétpróbások Országos Bajnokságán is.

Mi, pedagógusok arra törekszünk, hogy diákjaink egyre inkább igyekvőek, figyelmesek, lelkesek, érdeklődőek, önállóak legyenek, ugyanakkor képesek az együttműködésre is! Eközben minél több kulcskompetenciát bevonva, használva.

Tudja mi a legszebb abban, ha megismeri és elkezdi tanítani, gyakoroltatni a dámajátékokat?

Az előzőeket mind átélheti…

 • Sok tanítványát kötheti le velük. A nehezen kezelhetők közül is jó párat. Már kis korban is. Levezetik a feszültséget. A kiváló képességűek számára pedig komoly kihívást jelenthetnek. Minden korosztály számára találhat megfelelőt. Nagyon fogják ezt értékelni, ebben biztos vagyok.
 • Ha versenyeket is szervez a gyerekeknek, akkor várhatóan még lelkesebbek, kitartóbbak lesznek, mert lesz egy cél, amely a szemük előtt fog lebegni. Hát még, ha beneveznek a diákolimpiai versenyekre!
 • Ön pedig közben kiegyensúlyozottabbnak, felszabadultabbnak érezheti majd magát. A „káros stressz” helyét egyre inkább az „inspiráló stressz” veheti át.

Ehhez a legelső lépés az, ha rendelkezik egy olyan gyűjteménnyel, amellyel ezt meg tudja valósítani: a

Dámajátékok kiskönyve (25 dámajáték a világ minden tájáról)

pont ilyen. Sőt, nem is tudok más, jelenleg elérhető hasonlóról sem. Családon belül is kitűnően használható.

MEGRENDELEM

Milyen játékok kerültek bele?
 • A már említett „nemzetközi”, vagy „100 négyzetes” Dáma, amelynek népszerűségével kevés játék vetekedhet. A leggyorsabban terjedő dámaágazat, az egész földkerekségen ismerik. Számos országot tömörítő nemzetközi szövetséggel is rendelkezik. A magyar diákolimpiai versenyeken mi ezt a változatot játsszuk. Jól játszani hasonló kihívást jelent, mint a Sakk, vagy a .
 • A „brazil” Dáma, amely szabályában teljesen megegyezik az előbb említettével, csak a táblája nem 10×10-es, hanem 8×8-as. Ez persze nem zavarja a brazilokat (sem), mert a foci után ez a legnépszerűbb sport náluk. Kisebb táblamérete miatt az apróbbaknak inkább való, mint a „nemzetközi”.
 • A 8×8-as „orosz” testvérváltozat, amely csak két pontban tér el az előzőktől. Még dinamikusabb játékot eredményez, mint az előzőek, nekem egyik kedvencem. A sakknagyhatalomnak számító Oroszországban valósággal nemzeti játéknak számít a Saski.
 • A „török” Dáma egy másik, igen eredeti variáns. A kezdőállás és a menetmód is teljesen más, mint a fentieké. Nem létezik a „török ütés” szabálya.(!) Mi volna ez? Megtudhatja a kiskönyvből.
 • A Seth a dámák kezdőjátéka is lehet, kisebbeknél különösen célszerű vele kezdeni az ismerkedést. A rácsvonalas tábla megkönnyíti az eligazodást.
 • A Vilbergen-Lahti és a Hageby már inkább csak rokonjáték. Hihetetlen, hogy ezeken a kicsi táblákon ilyen sziporkázó játékok születhetnek!
 • Az Alquerque valamikor régen, a középkorban a hét elsajátítandó lovagi készség egyikének számított. Többféle szabállyal is játsszák.
 • Négyszemélyes („társas”) változat
 • A dinamikus Camelot örök kedvence a fordulatos, váratlan húzásokat, ütéssorozatokat kedvelőknek. Mint Capablancának, a sakktörténet egyik legnagyobb alakjának. Megfigyeléseim szerint többnyire fiúk és kiemelkedőbb játékosok szeretik nagyon. Meg én. 🙂
 • A „lépes” Dáma pedig a baszkok eredeti táblájú játéka.

Ezek a táblajátékok páratlan módon képesek színesíteni, felturbózni a játékfoglalkozásokat. Minden gyerek rátalálhat a legkedvesebb játékára közülük.

MEGRENDELEM

A Dámajátékok kiskönyve (25 dámajáték a világ minden tájáról) 1 900 Ft-ba kerül és utoljára kapható!
Azonban szeretnék Önnek kedvezni, ezért MOST ingyenesen hozzájuthat a Kombinációk – „nemzetközi” Dáma (100 dámafeladvány kezdőknek) kiskönyvhöz is, amely csak a Dámajátékok kiskönyvével együtt kapható.

A 100 dámafeladványt kezdők játékerejének növelésére és a gondolkodás fejlesztésének céljából állítottam össze. Értéke 1 990 Ft.

Tehát ez amolyan “egyet fizet, kettőt kap” akció, bár mégsem, mert inkább “egyet fizet, négyet kap”.  (Kissé lejjebb látni fogja, miért…)

Megrendelheti a Dámajátékok kiskönyvét és a 100 dámafeladványt 3 890 Ft helyett MOST 1 900 Ft-ért.

Figyelem!!!

MOST két különleges bónusz is jár a dámakönyvek mellé!
A két bónusz: két szakköri tanmenet, kezdőknek és haladóknak. Igen, tanmenetre mindig szüksége lesz, hogy legyen egy vezérfonal, az alkalmazott táblajátékok sorrendjére egy ajánlat, amitől persze szabadon el is térhet. Mindkettőben talál bőségesen játékot és hozzátartozó rövid javaslatot, kiegészítést is a használatra.

MEGRENDELEM

Képzelje el, ahogy a gyerekek a foglalkozást megelőző várakozás izgalma után lelkesen elkezdenek játszani! Már a látvány is lenyűgöző: a sokféle játéktábla, tele minden asztal különféle dámavarival, párok, kisebb-nagyobb csoportok alakulnak. Lesznek, akik váltogatják majd a játékokat, lesznek, akik hosszabb időre táboroznak le egy-egy játéknál.

Mások a feladványokat fogják részesíteni előnyben. Ők általában a jobb, a fejlődni akaró játékosok, vagy a matematikát, a logikát előnyben részesítők.

Időnként majd körbeveszik Önt, és kérik, mi több nyaggatják, hogy tanítson nekik újat. Ez jó jel, a kíváncsiságé. Átéltem már sokszor.

MEGRENDELEM

Persze, ha nem mer belevágni, vagy nem bízik benne, akkor ne vegye meg, semmi gond: ez esetben nem Önnek való a gyűjtemény.

Ha azonban el akarja érni mindazt, amiről eddig beszéltem:

 • Pezsgő, lendületes, örömteli és változatos játékfoglalkozás
 • Felszabadultan, teljes odaadással játszó gyerekek
 • A kulcskompetenciák észrevétlen, játékba burkolt fejlesztése
 • Minden gyerek választhat, testhezálló feladatot (játékot) kap
 • Elmondhatja majd, hogy egy bizonyítottan működő, nem mindennapi innovációban vesz részt
 • Általános nevelői elégedettség érzés

Akkor azt javaslom, rendelje meg.

MEGRENDELEM

Ne feledje, hogy ezzel a lehetőséggel utoljára élhet, a négy anyag végleg eltűnik. Ha szeretné kihasználni az alkalmat, akkor tegye meg gyorsan, nehogy lekéssen róla, tartozzon azok közé, akik időben léptek.

Megrendelem a Dámajátékok kiskönyvét a 100 dámafeladvánnyal együtt 3 890 Ft helyett 1 900 Ft-ért, és ehhez még ingyenesen megkapom a 2 jól bevált bónuszt is:

Adatait bizalmasan kezelem, harmadik félnek semmilyen körülmények között nem adom ki.

Ez a megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak megfelelően irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 1999. (II.5.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Az űrlap beküldésével elismeri, hogy a meszaros-mihaly.hu Általános szerződési feltételeit megismerte, elfogadja és magára nézve kötelezőnek tekinti. Megrendelését 8 napon belül következmények nélkül visszamondhatja írásban, az info[@]meszaros-mihaly[.]hu címre küldött e-mailben.
Név*:
E-mail cím*:
Postázási cím*:
Postázási név*:
Számlázási cím*:
Számlázási név*:
Telefonszám*:
Üzenet: