Dámajátékok 4. – „török” Dáma

„török” Dáma

Kategória: Dámák

Népszerű, egzotikus dámavariáns, játsszák 8×8-as és 10×10-es táblán is. Hazájában nagyon népszerű, de sokfelé ismerik szerte a világon. Az eredeti táblák érdekessége, hogy nincsenek sakktáblaszerűen kiszínezve, pusztán csak négyzetrácsosak. Ennek oka az lehet, hogy a játék nemcsak a sötét, hanem az összes mezőn zajlik. Így nincs jelentősége a színeknek.

Kezdőállás

A 8×8-ason az alapsorokat üresen hagyva, a következő két-két sorba kerül a 16-16 gyalog. A 10×10-esen szintén, de itt már 30-30 korong, a három-három sorba.

Cél

Az ellenfél bábjainak teljes leütése, vagy lépésképtelen helyzetbe hozása – beszorítása. Mint minden dámában.

Lépésszabály

Gyalogok: előre (függőlegesen) egyet és vízszintesen balra, vagy jobbra léphet egyet üres mezőre. Tehát hátrafelé, vagy átlósan nem.

Dámák: vízszintesen, vagy függőlegesen mindkét irányba elmozdulhat az üres mezőkön keresztül. (Mint a sakkban a bástya.)

Ütésszabály

Gyalogok: mint a lépés során, ugyanezen irányokban – függőlegesen előre, vízszintesen jobbra, vagy balra –, a szokásos átugrásos módon (a bábu melletti üres mezőről indulva, a túlsó üresre érkezve). Tehát hátrafelé nem. Az ütést addig kell folytatni, amíg csak lehetőség van rá – ütéssorozat.

Dámák: ugyanolyan irányokban, mint lépéskor – sor- és oszlopirányban –, az egyes bábuk mögötti valamelyik (megfelelő) üres mezőt érintve – sorozatütés.

Ütéskötelezettség áll fenn – akár gyalogról, akár dámáról van szó. Ez vonatkozik az adódó ütés megkezdésére és annak folytatására egyaránt.

Az ellenfél alapsorát elérő gyalog rögtön dámává változik, és csak a következő lépésben mozdulhat.

Több ütéslehetőség fennállása esetén itt szintén a nagyobb ütésszámút kell választani.

Ami szokatlan lehet még a többi dámához képest, hogy hagyomány szerint sorozatütés végrehajtásakor minden egyes ütés után leveszik az átugrott korongot. (!) Tehát nincs „török” ütés.

Tiltott az egy sorozatütésen belüli ellentétes irányú ütés, mint például előbb ütök balra, majd utána vissza jobbra. (180 fokos ütés)

Kitűnően működik akkor is, ha a gyalogok ütésénél megengedjük a függőlegesen hátrafelé történőt is.

Oktató videók itt: török dáma bemutató

Még több dáma: Dámajátékok kiskönyve

Játéktanításhoz ajánlott

Mészáros Mihály: Játsszunk táblajátékot! (2012)

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Egy hozzászólás a(z) “Dámajátékok 4. – „török” Dáma” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Gondolkodási és digitális kompetencia fejlesztése – táblajátékokkal | meszaros-mihaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.