Hétpróbások Bajnoksága 2016, Hejőkeresztúr

REVERSI ÜTÉS Idén, májusban ismét Hétpróbások Bajnoksága Hejőkeresztúrban. Ez már a 10. lesz. Korábban többször is írtam erről az eseményről.

Tavaly afrikai eredetű táblások „hozták lázba” a versenyzőket, idén a „Sakktáblán (is) játszhatók” kerülnek terítékre:

 • „begurítós” Amőba
 • „tologatós” Amőba
 • Camelot
 • „orosz” Dáma
 • Loa
 • Quints
 • „takart mezős” Reversi (Othello)

A játékok részletesebb leírása megtalálható az „50 válogatott, sakktáblán (is) játszható táblás játék” című e-könyvemben.

A játékok

„begurítós” Amőba

Az Amőba (Gomoku) nevű alapjáték egy módosított változata. Játszható kövekkel, kupakokkal (két színben).

Szabály

Üres tábláról indul a játék. A tábla egy tetszőleges szélét kiválasztva, képzeletben begurítjuk a kövünket, mint egy golyót, ami ütközésig fog haladni. Vagy a tábla másik széle, vagy egy másik, már korábban begurított kő (golyó) fogja megállítani. Erre az üres mezőre helyezzük el a kövünket. És így tovább.

Cél

Az a fél nyeri a játékot, akinek hamarabb sikerül egy négyes nyerő vonalat kialakítani a saját köveiből. Tehát hézagmentesen, egy egyenes vonal mentén helyezkednek el a kövek. Igen, nemcsak vízszintesen és függőlegesen, hanem átlósan is számít. Azonban csak a négyes, az ötös, már nem nyer.

BEGURÍTÓS AMŐBA

„tologatós” Amőba

Elegendő számú jelhordozó két színben.

Szabály

Kezdetben üres a tábla. Bármelyik szélső mezőre helyezhető bábu. Ha már foglalt, akkor is. Hogyan? Úgy, hogy eggyel beljebb tolódnak a tábla közepe felé az oszlopban lévő bábuk: tehát beljebb megy eggyel a szélső mezőn tartózkodó, ez eggyel szintén beljebb tolja a még beljebb lévőt az meg…, és így tovább. Kivéve, ha már telve van az oszlop (sor). Ebben az esetben már nem tehető újabb bábu ebbe a sorba (oszlopba).

Cél

Nyer, akinek elsőként alakul ki négyes nyerő vonala valamilyen (vízszintes, függőleges, vagy átlós) irányban. Összefüggően, egyenes vonalban.

TOLOGATÓS AMŐBA

Előfordulhat olyan eset, hogy egy ilyen betolás alkalmával mindkét félnek négyes vonala jön létre. Ekkor az aktív fél, tehát, aki a lépést (tolást) végrehajtotta, a nyerő.

Az előzővel összefüggésben létezik „öngól”: azaz, ha a lépésemmel az ellenfelemet négyes vonalhoz juttatom, de magamat nem, akkor vesztettem.

Camelot

Haderő: mindkét részről 5 gyalog (paraszt, gyalogos katona stb.), 2 lovag.

Kezdőállás: táblák elfordítva 45 fokkal, sarkok az ellenfelek felé néznek. Ezek a sarokmezők a várak. Gyalogok egy-egy ötmezős átlós vonalra felpakolva. Ha ez sötét színű, akkor a mögöttük lévő középső két mezőre kerülnek a lovagok. (Ezek most világosak lesznek.)

Szabály

A gyalog és a lovag is bármelyik szomszédos üres mezőre (sarok és oldal is) átléphet.

A gyalog és a lovag is átugorhat egyetlen saját harcost, ha mögötte üres mező van, mivel erre érkezik. (Átlós irányban is.) Ez egy lépésben többször is megtörténhet, tehát létezik ugrássorozat.

CAMELOT

Ütés: Ha az előbbi ugrást, vagy ugrás sorozatot a gyalog, vagy a lovag az ellenfél katonáin végzi el, akkor ezek lekerülnek a tábláról.

Felmerülhet a következő kérdés mindenkiben: akkor mi a különbség a két figura – gyalog és lovag – között? Az, hogy a lovag megteheti a következőt: előbb saját harcost ugrik át, majd rögtön – ugyanabban a lépésben – ütésbe megy át. Ez teszi rendkívül erős figurává. A gyalog nem keverheti a lépésnek számító ugrásokat az ütésekkel. Tehát vagy ugrik (sajátot), vagy üt (ellent).

Mindkét figurára vonatkozik, hogy az ütés(sorozat) kötelező! Addig kell ütnöm, amíg csak lehet. Több ütés lehetőség közül bármelyiket választhatom. Lovag esetén nem kötelező akkor, ha az ütést saját bábuk átugrása előzné meg. Tehát nincs közvetlenül ütésben.

Benne van az eredeti szabályban, hogy egy sorozat (ugrás, ütés) végzése közben bármelyik mező csak egyszer érinthető.

Fontos!!! Saját várba tilos belépni, kivéve, ha ütés során kerülök ide. Ám a következő körben azonnal ki kell lépnem innen. Ennek kötelezettsége felülüti az ütéskötelezettséget is. Azaz kilépek innen, aztán, ha rám kerül ismét a sor és a helyzet is fennáll még, akkor ütök.

Cél

Alternatív.

Nyerek, ha elfoglalom az ellenfél várát, azaz belépek a sarokmezőjébe.

Nyerek, ha leütöm az összes katonáját.

„orosz” Dáma

Kezdőállás, lépésszabály, ütésmód, cél megegyezik a „brazil” dámáéval.

Két fontos dologban tér el azonban ettől:

 • Az egyik, hogy több ütéslehetőség esetén nem szükséges a több ütést eredményezőt választani. Tehát itt nincs megkötés.
 • A másik, hogy az ellenfél alapsorába beért gyalog mindenképpen átváltozik dámává. Akkor is, ha az ütés miatt el kell hagynia az alapsort. Tovább kell ütnie, ezt dámaként folytathatja még ugyanabban az ütéssorozatban.

OROSZ DÁMA GYALOGBEVITEL ÜTÉSSEL

„brazil” Dáma

A Dámákban általában a világos kezd.

Szabályai tökéletesen megegyeznek a közismertebb „nemzetközi” Dámáéval, aminek viszont 10×10-es a táblája.

Szükség van 12-12 db korongra kétféle színből. Kiváló a célra az ásványvizes kupak, a kő nem annyira szerencsés. Kétféle jelfogó létezik ebben a játékban: a gyalog és a dáma. A játék elején csak a gyalogok vannak a táblán. Később, megkülönböztetésül, a játékba kerülő dámákat jelezhetjük aljával felfelé fordított kupakkal is.

Kezdőállás: A felénk eső bal saroknak sötét mezőnek kell lennie. A mindkét játékos felé eső 3-3 sorba, a sötét mezőkre szükséges felpakolni a korongokat (gyalogokat). A játszma csak a sötét (32 db) mezőkön zajlik.

Szabály

Lépés: A gyalog átlósan előre, az ellenfél irányába léphet egyet. Hátra nem!

BRAZIL DÁMA

Ütés: az ellenfél egyetlen korongjának átugrásával történik, ha a korong mögött üres mező van. Szintén átlós irányban! Hátrafelé is!!! (Az ütő és ütött korong mezőinek sarkosan érintkezniük kell.)

Ha az ütést végrehajtó bábu továbbra is ütésben áll, akkor az ütést folytatni kell addig, amíg csak lehetséges. Ez az ütéssorozat.

BRAZIL DÁMA GYALOG ÜTÉSE

Az ütés a Dámákban kötelező!!!

Több ütéslehetőség közül a több ütést eredményezőt kell választani.

Ütéssorozat folyamán egy korong csak egyszer ugorható át, de egy mező többször is érinthető.

Ütéssorozat végrehajtásánál az átugrott korongok csak az ugrássorozat befejezése után vehetők le a tábláról (török ütés). Tehát elvégezzük az ugrásokat, majd levesszük a korongokat a tábláról.

Az utolsó sorba beérkezett, és onnan tovább nem mozduló (ütő) gyalog dámává változik. Az utolsó sorba ütéssel beérkezett, és onnan tovább ütni tudó gyalog folytatja az ütést gyalogként (visszaütés). Tehát nem változik dámává.

A dáma lépésszabálya: átlósan bármelyik irányba, a szabad mezőkön keresztül. (Mint a futó a sakkban.) Mozgásában a tábla széle és egy másik bábu korlátozhatja.

A dáma ütése: a lényeg, hogy a leütendő korong mögött üres mező(k) legyen. Ha több ilyen mező van, akkor szabadon megválasztható az érkezés helye, hacsak nincs már módja további ütésekre. Ha van, akkor a dámára is vonatkozik az a szabály, hogy a megkezdett ütést addig kell folytatni, ameddig csak lehetséges. (ütés kötelezettség) Az előzőekben ismertetett ütésre vonatkozó szabályok itt is érvényesek.

BRAZIL DÁMA DÁMA ÜTÉSE

A dáma ugyanúgy üthető, mint a gyalog. Dáma és gyalog által egyaránt.

Cél

Alternatívák:

 • Az ellenfél haderejének teljes megsemmisítése.
 • Az ellenfél lépésképtelen helyzetbe hozatala. Nem tud sem lépni, sem ütni szabályosan.

Bármelyik mód győzelmet jelent.

Döntetlen, ha a fenti két eset egyike sem teljesül.

Döntetlen a játszma:

 • Igénylésre, ha háromszor előáll ugyanaz a pozíció.
 • Az utolsó 25 lépés csak dámával történt ütés nélkül, kérésre.
 • „5 lépéses szabály”: ha két figura – amely közül legalább az egyik dáma –, vagy egy dáma áll szemben egyetlen dámával és nem sikerül azt 5 lépésen belül leütni.
 • „16 lépéses szabály”: ha három figura – amely közül legalább egy dáma – áll szemben egyetlen dámával és nem sikerül azt 16 lépésen belül leütni.
 • Ajánlásra, de legalább 40 lépés megtétele után.

Leközlöm Penkalo Viktor összefoglalását is, hátha ez érthetőbb az olvasó számára:

 1. A gyalog kizárólag előre (az ellenfél irányába) léphet, és csak egy mezőt.
 2. Sem a gyalog, sem a dáma nem léphet olyan mezőre, amin már áll valamilyen korong.
 3. Sem a gyalog, sem a dáma nem ugorhatja át saját korongját.
 4. A gyalog csak előre léphet, de hátrafelé is üthet.
 5. Ha a lépésen lévő félnek lehetősége van az ütésre, akkor köteles ütni.
 6. Az ütést addig kell folytatni, amíg erre mód van.
 7. Több ütési lehetőség közül a lépő félnek azt kell választania, ahol a legtöbb korongot lehet leütni.
 8. Ha ütősorozatban a gyalog eléri a dámamezőt, és még van lehetősége folytatni az ütést gyalogként, meg kell tennie, és nem változik át dámává.
 9. Ha ütősorozatban a gyalog eléri a dámamezőt, és a gyalog ütőszabály szerint többé nincs mit ütnie, akkor megáll a dámamezőn, dámává változik, de a „dáma-jogot” csak az ellenfél válaszlépése után kapja meg.
 10. A sima lépéssel átváltozó gyalog csak a következő lépésben mozdulhat dámaként
 11. A dáma előre és hátra egyaránt léphet azon átlók mezőire, amelyeknek metszéspontjában áll.

Ebben az irányban (előre és hátra) üthet is.

 1. Egy sorozat végrehajtásakor a leütött korongokat csak a sorozat befejezése után lehet levenni a tábláról.
 2. Egy sorozat keretében nem lehet kétszer átugrani ugyanazt a korongot.
 3. Egy sorozat során az ütő korong léphet többször ugyanarra a mezőre (akár a kiinduló mezőre is).

Loa

Összesen 12-12 jelhordozóra van szükség.

Kezdőállás: mindkét színből a 6-6 jelhordozót felpakoljuk az egymással szembeni szélső sorokra. Tehát az azonos oldali korongok egymással szemben, a sarkok üresek.

LOA KEZDŐÁLLÁS

Szabály

Lépés-ütés

A jelhordozók bármely vonal mentén (vízszintesen, függőlegesen, átlósan) léphetnek annyit, amennyi figura van azon a vonalon. Önmagukat is beleértve. Tehát, ha a lépő korong sorában még két korong van (bármilyen), akkor három mezőt léphet ebben a sorban.

Saját korong átléphető, de ellenséges nem!

Ha egy lépés során a lépő korong ellenséges korong által foglalt mezőre érkezik, akkor az lekerül a tábláról. Ezt nevezzük ütésnek.

LOA LÉPÉSEK, ÜTÉSEK

Saját korong által foglalt mezőre nem lehet lépni.

Cél

Eléggé sajátos. Összefüggő alakzatba rendezni a saját jelhordozókat. Ez vajon mit jelenthet?! Nyerek, ha sikerül az összes – még táblán lévő – korongomat szomszédosan elrendezni, azaz a korongok kapcsolódjanak egymáshoz vagy oldalasan, vagy sarkosan.

LOA NYERÉS

Mi úgy játsszuk mindig, hogy egy korong is „összefüggő”, tehát nyer!

Quints

15-15 jelhordozó szükséges két színben

Szabály

Üres a tábla kezdéskor

Az 1. szakaszban lerakják bábuikat a játékosok.

A 2-ban váltott lépésekkel az oldalszomszédos mezőkre.

Ütés

Egy darab ellenséges bábu ollóba fogásával, de itt is akcióban! Csak lerakosgatás után és nem kötelező! Az elfogás csak sor- és oszlopirányban ér.

QUINTS

Cél

Nyerés: ha pontosan öt saját kőből nyerő vonalat hozunk létre sor-, vagy oszlopirányban.

„takart mezős” Reversi

Ugyanolyan és ugyanannyi jelhordozó, mint a Back&back-nél, 64 db. A legjobb: ásványvizes kupakok, vagy pl. kartonból kivágott háromszögek – egyenlő szárúak.

Kupaknál: teteje-alja Módszer: megfordítással

Háromszögnél: szárak csúcsával egymással szemben Módszer: elfordítással

Kezdőállás: a négy középső mezőn 2-2 eltérő jelhordozó

REVERSI

Szabály

A Hétpróbán a játszma a két-két blokk-kő váltott lerakásával kezdődik. Ezek elhelyezésével 4 takart mező keletkezik, amelyek nem tartoznak továbbiakban a játéktérhez.

Lerakás csak akkor megengedett, ha a lerakott jelhordozó és egy másik ugyanilyen már táblán lévő, közrefog ellenséges jelhordozókat.  (Szendvicsbe, ollóba stb.) Folytonos, hézagmentes vonalon. Ezeket sajátra kell meg(el)fordítani! Az összeset – akár többet is –, amire az előbbi leírás érvényes: sor, oszlop és átló irányban.

REVERSI ÜTÉS

Ha ez nem teljesíthető, akkor az illető kimarad, ismét az ellenfél jön.

Cél

A játéknak vége, ha egyikük sem tud tenni szabályosan. (Ez általában teli táblát jelent, de nem mindig.) Akinek több saját jelhordozója lesz ekkor a táblán, az nyer.

Ajánlott irodalom:

VERSENYKIÍRÁS

HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016

ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY

2015/2016-OS TANÉV

A verseny helyszíne: Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, 3597 Hejőkeresztúr, Petőfi Sándor út 111.

A verseny ideje: 2016. május 6. péntek 11:00-16:00

A regisztráció ideje: 10:00-10:45

Versenyrésztvevők: 10 fős csapatok – 5 alsós, 5 felsős tanuló. Egyéniben 3 kategória: alsós és felsős diák, valamint felnőtt.

Versenyszabályok:

A résztvevők rajtszámot és versenylapot kapnak.

A hétféle játékból tetszőleges partnerválasztással zajló verseny eredményeit gyűjtik a játékosok a versenylapon. A hét játékból 3-3 kihívásos párbaj eredményét lehet rögzíteni. Minden nyert párbaj 1 alappontot ér. Ám, a verseny végeredményét meghatározó számított eredmény-pontszám ennek többszörösét hozza:

A végső összesített sorrendet eldöntő pontszámba ugyanis a sikeres párbajokért kapott további „trófea-pontok” is beszámítanak, melyek a legyőzött ellenfelek elért alappontjainak összegével lesznek azonosak. (Ha olyan versenyzőt győzött le a vizsgált játékos, akinek nem volt nyert párbaja, akkor „csak” a győzelemért kapott 1 alappontot kapja, de ha olyan versenyző trófeáját sikerült begyűjtenie, aki a verseny végéig összesen 10 párbajt nyert, akkor egyetlen győzelemmel 11 pontot sikerült begyűjtenie.)

Mindegyik játékos tetszése szerintiszámú partit játszik, de egy játékból csak maximum három ellenfelével párbajozhat. Kihívást visszautasítani pedig csak akkor megengedett, ha az adott játékból egy párbajt már vívott.

Ugyanazzal az ellenféllel legfeljebb kettő játszma váltható. (Ennek megszegése kizárást von maga után.)

A versenylapon történő javítás tilos. (Szintén a versenyből történő kizárást eredményezhet.)

A versenylapra mindig rákerül a vesztes ellenfelek aláírása: az „elismert vereség” rovatba.

Döntetlenért nem jár aláírás, tehát pontszám sem.

Azonos iskolából érkezettek csak versenyen kívül játszhatnak egymással.

A nyertesnek a győztes játszma után kötelező a ponttáblázatba felvezetni a vesztes játszótárs rajtszámát (a győztes rajtszáma és a megnyert játék kereszteződésébe)!

Előfordulhat, hogy egyik, vagy akár mindkettő játékosnak betelt már valamelyik játék a versenylapon. Ekkor azonban közös megegyezés után mégis választhatják ezt a táblást úgy, hogy mindkettejük versenylapján egy másik kiválasztott játékhoz kell bekerülnie a szükséges adatoknak (játszótárs rajtszáma, győzelem esetén aláírása is). Ha ez nem megoldható, akkor csak annak a versenylapján, akinél már telítettek a sorok.

A nevező iskolák 5 alsós és 5 felsős tanulóját várjuk!

Nevezés: Mészáros Mihálynál a memihaly@gmail.com címen.

A nevezésben kérjük feltüntetni a település és az iskola nevét, a versenyzők nevét és a kategóriát!

Nevezési határidő: 2016. április 22. péntek

Eredményhirdetés, díjátadás: az értékelés kategóriánként történik.
Egyéniben az első 10 helyezett kategóriánként oklevél jutalomban és díjazásban részesül.
A győztes csapat a vándorkupát nyerheti el egy évre.

hétpróbás versenylap 2016

Hamarosan letölthető (PDF) formában!

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

4 hozzászólás a(z) “Hétpróbások Bajnoksága 2016, Hejőkeresztúr” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Amitől a táblajáték foglalkozásoknak működniük kell 3. | meszaros-mihaly.hu

 2. Visszajelzés: Összefoglaló az idei, 10. hejőkeresztúri Hétpróbások Bajnokságáról | meszaros-mihaly.hu

 3. Visszajelzés: Hogyan motiváljunk táblajátékkal? | meszaros-mihaly.hu

 4. Visszajelzés: Amitől a táblajáték foglalkozásoknak működniük kell 1. | meszaros-mihaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.