Mancala – a Wari (Oware) változat

mancala ütések Ez a táblás játék a Mancala egyik legnépszerűbb változata, amely leginkább Nyugat-Afrikában és a Karib-térségben terjedt el. Az elmesport olimpiák kedvelt Mancala variánsa. Egyre jobban látom, nem véletlenül…

Lendületes, mozgalmas játékot eredményez, a változatosság a fő erényei közé tartozik. Biztos vagyok abban, hogy sok táblajátékot szerető gyerek és felnőtt számára fog örömet szerezni!

A Wari újdonság a hejőkeresztúri iskolában is. Kíváncsi voltam, hogy a gyerekek a páratlanul népszerű Bantumi után hogyan fogadják majd az újat! Ráadásul a Warit a Bantumitól bonyolultabb szabály jellemzi, és attól több előrelátást, számítást és gondolkodást igényel…

Győzelem, teljes pozitív fogadtatás! 🙂 Akkor lássuk a szabályokat…

Kezdőállás, a tábla

A tábla 2 soros 6-6 gödörrel (rekesszel, lyukkal) és 1-1 gyűjtővel. Kezdéskor minden gödörben 4-4 kavics. Összesen 48 darab. A felénk eső oldal gödrei és a tőlünk jobbra eső gyűjtő a miénk.

mancala kezdő

A játék célja

Legalább 25 kavics elfogása a saját gyűjtőnkbe.

Szabályok

Lépés

A saját gödrünk valamelyikéből kivéve az összes kavicsot, az óramutató irányával ellentétesen végigszórjuk egyenként a soron következő gödrökbe. Az ellenfélébe is. Egyik gyűjtőbe sem teszünk!

mancala lépés

Ha legalább 12 kavicsot szórunk, akkor az üresen maradt gödröt ebben a lépésben ki kell hagyni, üresen marad. (Körbeérés.)

Elfogás, ütés

Ha az utolsónak elszórt kavicsunk az ellenfél oldalán 2-re, vagy 3-ra növeli a rekeszben lévő kavicsok számát, akkor ezek a mi gyűjtőnkbe kerülnek. Ha az ezt közvetlenül megelőző rekeszekben is előáll ugyanez a helyzet, akkor innen is a gyűjtőnkbe kerülnek a kövek.

mancala ütések

Az ellenfél totális megsemmisítése, teljes leütése – egyetlen lépésben – nem lehetséges: megléphető, de ilyen esetben nincs rablás. Ez egyetlen – utolsó – kavics esetén is fennáll.

A játék vége

Ha az ellenfél térfelén nem marad a lépése után kavics, akkor olyan válaszlépést kell tennem, hogy kavicshoz jusson. Ha ez nem lehetséges, akkor van vége a játéknak. Ilyenkor az én oldalamon maradt kavicsok az én gyűjtőmbe kerülnek.

Ha megmaradt néhány kavics vég nélkül megy körbe-körbe, akkor a két játékos szétosztja egymás között ezeket. Hogyan? Úgy, hogy egyet-egyet az a játékos kap, amelyik az adott figurát mozgatta. Ez már lehet, hogy nincs is befolyással a végeredményre (25 elfogott kő!).

Kiegészítések

  1. Az igazság az, hogy vannak országok, ahol megengedett az összes kő leütése. Ezzel vége is van a játéknak.
  2. Itt van ehhez egy másik variáció: szintén megengedett az összes kő leütése, de csak akkor, ha ezzel nyer az ütő játékos. (Nem biztos, hogy az utolsóként ütő játékos fog el több kavicsot a játszma során!)

Megjegyzés

Mi az 1. kiegészítéssel fogjuk játszani a Warit a 2015. évi Hétpróbások Bajnokságán. Miért jó ez? Azért, mert ez a szabály felgyorsítja, izgalmasabbá teszi a játékot!

A körbe-körbe „kóborló” kövek szétosztása helyett, megegyezés alapján lehetne így is: például a rekeszekben maradt kövek nem számítanak a végelszámolásnál.

Lenyűgöző, hogy a Mancala e Wari változatának mennyi variánsa van! 🙂

Meglepő, hogy létezik egy olyan is, amely ettől csak az elrabolható kövek számában tér el: 2 és 3 helyett 2, 4, vagy 6. Ennél a variánsnál kezdetben 6-6 kavics helyezkedik el a gödrökben, tehát összesen 72.

Forrás, ajánlott olvasmányok:

Püspöki János leírása

Nyiredy Barbara és Tokaji Zsolt: MANKALA, AFRIKA ŐSI TÁBLAJÁTÉKA

Oware honlap

Zdzislaw Nowak: A malomtól a góig – 50 táblás játék

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

 

4 hozzászólás a(z) “Mancala – a Wari (Oware) változat” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Még egyszer terítéken – Wari | meszaros-mihaly.hu

  2. Visszajelzés: Hétpróbások Bajnoksága 2017, Hejőkeresztúr – Játékok | meszaros-mihaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.