Táblajátékok Afrikából

bolotudu és szenegáli dáma Tudtad, hogy sok táblás Afrikából származik? A biztos befutó ezek közül a Mancala, a különböző változataival. Valójában nem egy konkrét játékról, hanem egy játékcsaládról van szó. A nyugati világban talán legismertebb a Bantumi variáns.

Amennyire kisilabizáltam innen-onnan, ez az amerikai változatnak (1940), a Kalahnak egy másik elnevezése. Amelyet ők oktatási célra is használnak… A Bantumi elnevezés pedig egyenesen a Nokiától származik, az elektromos verzióra. Ez annak idején népszerűségi rekordot is döntött. Talán kevesen tudják, hogy több száz névváltozata létezik a Mancalának. De itt még nincs vége…

Itt van még az a sokféle rekvizit és játékszabály, amivel játsszák! Kétsoros, négysoros, háromsoros, 6 rekeszes, 10 rekeszes… Wari (oware), bao, toguz kumalak, omweszo, woaley… Az első három – ahogy Püspöki Jánostól tudom – az elmesport olimpiák játékai. Bővebben is érdekel a Mancala? Akkor ajánlom ezt elolvasni! Nézzük meg, milyen táblajátékokról lesz még itt szó!

Szidzsa (Seega), Alkerk (Alquerque, Quirkat), amelyekről elég részletes tájékoztatót találsz a honlapomon. Lássuk, mi van még?

Fanorana, Bolotudu, „szenegáli” Dáma. Ejtsünk röviden mindegyikről néhány szót!

A Fanorana egy madagaszkári táblajáték. Kíváncsi volnék, vajon Benyovszky Móric találkozott-e a játékkal, netalántán játszott is vele? Táblája (és szabálya) letölthető itt. Figyeld meg! Érdemes összevetni az Alkerk táblájával! Vagy a Szoliterével. Az egyik legkedveltebb táblás a gyerekek körében. Nézzük tovább…

A Bolotudu ütésszabálya teljesen egyedinek tűnik… Azért a játék – részleteiben – mutat némi hasonlóságot a Szidzsával, a Malommal és a Mancala-Bantumival. Mi van még hátra?

bolotudu és szenegáli dáma tábla

bolotudu és szenegáli dáma tábla

Szenegál a dámajátékok egyik fellegvára. A „szenegáli” Dáma a kistáblás, népi változat. Emellett nagyon népszerű Szenegálban a „nemzetközi” Dáma is. Rengeteg versenyjátékos űzi profi szinten ezt a játékot. 1963-ban Baba Sy személyében szenegáli világbajnokot is avattak. Az ország tagja a jelenleg 67 tagországgal rendelkező, dámajátékokat összefogó nemzetközi szervezetnek (világszövetségnek).

Varázslatos hét táblás játék: Mancala-Bantumi, Mancala-Wari, Szidzsa, Alquerque, Fanorana, Bolotudu, „szenegáli” Dáma. Mit jelent mindez?

Ez a 2015. évi hejőkeresztúri Hétpróbások Bajnoksága játéklistája… 🙂 A weboldalamról hiányzó négy játékszabály hamarosan olvasható lesz.

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.