Wari (Oware), vagy Bantumi?

mancala wari Amióta ismerem, én inkább a Warira szavaznék… Tudom, nagy merészség ezt kijelenteni! A Bantumi nekem is nagy kedvencem! Még szerencse, hogy nem kell választani, mindkettő kéznél van. 🙂 (Tudod, jobb híján: tojástartó, babszem, két sajtos doboz.)

mancala wari

Az Oware még gondolkodósabb, számolósabb, mint a Bantumi. Én megengedem azt is, hogy kiszedjék a rekeszből a kavicsokat, megszámolják, és az ujjukkal végigszámlálják, hova érkezik az utolsó? Ha nem jó, visszatehetik.

Mivel nem is látszik mindig, hány kő van a rekeszben. Akik így tesznek, gondolkodnak, nem vaktában szórnak. Dicséretes az ilyen játékmodor.

Ami engem illet, velem madarat lehet fogatni, amikor a kisdiák nézi-nézi az állást, azután jól belemarkol valahol a kék, vagy fehér színű kavicsokba, kiszedi azokat maga elé, megszámolja, azután a mutatóujjával végigköveti a szóró lépéseket! Majd esetleg visszarakja, egy másik rekesszel megismétli, amíg aztán eldönti, hogy melyiket választja!

mancala wari ütések

Az Oware teljes szabálya, változatokkal együtt: Mancala – a Wari (Oware) változat

Az Oware Hétpróbára egyszerűsített, pergősebb változata, mi így játsszuk: Hétpróbás játék- és versenyszabályok

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.