A Mancala játék „ezer” arca

mancala tábla kezdőállással

Mi lehet annak a játéknak (még pontosabban játékcsaládnak) a titka, amelynek népszerűsége vetekszik a Dámáéval és az Amőbáéval? Amelyet a legtöbb gyerek és felnőtt kapásból kiválaszt játszani, akár ismeri, akár nem? És mindezt a versenyek motiváló légköre nélkül is! Kivéve a Hétpróbások Bajnokságát, ahol visszatérő kedvenc, mint egyik választható játék…

1. Egy ősi táblajáték – Mancala

mancala szórás

A Mancala játékok közös lényege a valamelyik gödörből kivett kövek egyenkénti elszórása a játéktábla többi gödrébe bizonyos irány, szabály és cél szerint. A játék célja a kövek nagyobbik felének a begyűjtése saját gyűjtőbe.

A legismertebb – Bantumi (Kalah) – néven futó változat 3 pillérre épül: „ismétlő” szabály, „rablási” szabály és a „játék vége” helyzet. Mindegyik fontos elem, beépítése a taktikába játszmadöntő.

Az első kettőnél az utolsóként elszórt kavicsnak van jelentősége:

 • ha az utolsónak elszórt kavicsom saját gyűjtőmbe érkezik, akkor ismét én következem (sorozatlépés, vagy ütés);
 • ha az utolsóként elszórt kavicsom üres rekeszbe érkezik az én oldalamon, akkor ez a kavics és a vele szembeni rekesz tartalma a gyűjtőmbe vándorol (rablás, ütés).

A játéknak akkor van vége, ha egyik oldalon kiürülnek a rekeszek. Ekkor a megmaradt kövek ugyanennek az oldalnak a gyűjtőjébe kerülnek. Ez is rablásnak tekinthető.

A játék tanítása gyönyörűen felépíthető az előbbi szabályok alapján. Sokféleképpen variálható.

BŐVEBBEN>>

2. A Mancala (Bantumi) 10+1 dicséretes tulajdonsága – Miért vele kezdjél?

Igazi első gondolkodós-taktikai táblás játék, szoros kapcsolat fűzi a dobókockás szerencsejátékokhoz – körbejárás gödörbe szórással, vagy mezőérintéssel.

Miért vele kezdjél? Mert könnyen megtanulható (fokozatonként is), a gyerekek imádni fogják, fejleszti a gondolkodást, rögzül a számkép, folyamatosan számolnak. Sokféleképpen elkészíthető. Mi tehető még alkalmassá e játékra?

BŐVEBBEN>>

3. Matematikai gondolkodás és digitális kompetencia fejlesztése, avagy algoritmusok a Mancalában – Mancala taktika

mancala taktika

Az algoritmusok felismerése és sikeres alkalmazása a legfontosabb a Mancalában, főleg a Bantumiban. Ez a sikeres játék feltétele, mert a taktika erre épül. A kötetlen játékon kívül mindez fejleszthető feladatokkal is, amely a játékerő fejlődésére is komoly hatással lehet. A mintapéldák, feladatlapok ezt és az algoritmusos gondolkodást erősítik..

Márpedig az algoritmusoknak, az algoritmusos gondolkodásnak a hétköznapi élet problémáinak megoldásában is központi szerepe van (Könyvajánló: Gács Péter – Lovász László: Algoritmusok).

BŐVEBBEN>>

4. Mancalák

mancala elkészítés

Kisebbeknek, picuriknak, ovisoknak, gyakorlottabbaknak… Újabb ötletek az elkészítéshez, kövek helyett

mancala rejtvény

Játékszabály variációk kipróbálásra. Feladványok elemzése. Rejtvények, mintafeladatok tehetséggondozásra, gondolkodásfejlesztésre

Analógiák, kapcsolatok az ókori egyiptomi matematikával, számolási eljárásokkal, alsósoknak is

mancala mintafeladat

5 gondolatébresztő mintafeladat

szorzás az ókori Rómában

Szorzás az ókori Rómában

Dobókockás Mancala piciknek

mancala egyszerűen

A Mancala legegyszerűbb, működő megvalósítása

BŐVEBBEN>> harmadik (középső) link!

 5. Mancala matek

mancala matek

8 darab Mancala-logikai, számolós feladat az 50 táblajáték-matematikai feladatból (LETÖLTÉS)

Egy példa:

A 2×3-as (2×4, 5, 6) tábla C rekeszéből elszórsz a) 7 b) 13 c) 30 követ. Mennyi jut belőle ellenfeled, mennyi a saját térfeledre (rekeszeidbe)? Mennyi jut a gyűjtődbe? (Készíts táblázatot!)

BŐVEBBEN>>

 6. Táblás játékok a matematika órán – 5. osztály, 1. rész

mancala

A táblajáték-matematika 3 szintje a matematika tanításában:

 1. ráhangolás, levezetés
 2. a játék csak eszköz
 3. a játék(szabály) része a matematikai tartalomnak

Hasznosítható ötlet matekórára: maradékos osztás

BŐVEBBEN>>

7. Fejlesztő táblajátékok: Mancala-Bantumi 1.

Villámfeladatok: alapállások, rejtvények az ismétlési és rablási szabály felismerésére, gyakorlására, lépési (szórási) algoritmusok. Matematikai tehetséggondozásra és a játékerő fejlesztésére érdemes kipróbálni!

BŐVEBBEN>>

 8. Mancala – a Wari (Oware) változat

mancala wari ütések

Az afrikai kontinens egyik legelterjedtebb variánsa. Nemrégiben, kb. 3 évvel ezelőtt ismertük meg a gyerekekkel ezt a változatot, és most már a Bantumi változat mellett használjuk a hejőkeresztúri iskolában. Már két alkalommal is, egyike volt a „hétpróbás” játékoknak.

Ebben is az utolsóként elszórt kavicsé a főszerep, hogy hová kerül. A Bantumitól lényeges az eltérés abban, hogy egyik gyűjtőbe sem teszünk szórás alkalmával, még a sajátunkba se. Hogy történik akkor a kavicsgyűjtés, az ütés? Hogy tehetünk szert pontokra? Ha az ellenfél oldalán ez a bizonyos utolsó kő 2-re, vagy 3-ra növeli a rekeszben a kövek számát, akkor az már a miénk. Ha ez a közvetlenül megelőzőkre is igaz, akkor azok is.

BŐVEBBEN>>

 9. Wari-Matek

wari matek

5 matekfeladat a Warihoz, itt az egyik:

Az ábrán látható állásban elszórjuk a D-ben lévő köveket. A lépés befejezése után hogyan változik a kövek száma mindkét oldalon?

BŐVEBBEN>>

 10. Mankala, Afrika ősi táblajátéka

mankala táblák

„Az ősi mankala játék eredete homályba vész. A világ legrégibb (stratégiai) táblajátékának is mondják, sok száz néven ismerik és több tucat változatát játsszák Afrikában, Ázsia egyes részein, a Nyugat-Indiai szigeteken és Dél-Amerikában is.”

„A mankala mára az Egyesült Államokba és Nyugat-Európa több országába is eljutott és rövid időn belül népszerűvé vált.”

„R. C. Bell, a játéktörténet brit szaktekintélye a warinak, vagy owarénak nevezett változatot a világ kilenc legjobb játéka közé sorolta.”

Nyiredy Barbara és Tokaji Zsolt rendkívül részletező, alapos írása bemutatja a mankala névváltozatait, eredetét, kitér a játék oktatási jelentőségére, kiemelve a számtanban tapasztalható hasznokra, a hozzá kapcsolódó szokásokra, hagyományokra is.

Ezt követően több variánst ismertet, megkülönböztetvén a két-, három- és négysoros változatokat. A megértést elősegítvén mintajátszmákkal is találkozhatunk a cikkben.

Néhány játék a felsoroltakból: wari (oware), ayo, kpó, okwe, giuti, woaley, hagyományos woaley, omweszo, bao szuahéli.

Legvégül irodalomjegyzék – internetes források is –, majd a mintajátszmákhoz tartozó ábrasorozat zárja a kimerítő prezentációt.

BŐVEBBEN>>

 11. Mankala típusú játékok, avagy a jóstáblától a modern fizikáig

mankala

A mankala sokféle típusa: Egyiptomban wari és mankala, Ghánában ba-awa, Etiópiában baré, Kelet-Afrikában gabata, Zimbabwéban chisolo, Sri Lankán ballanguli…

A játék egyik lehetséges eredete: rituális szertartások része. A wari egy másik, lehetséges szabálya. Az egyes változatok vázlatos bemutatása: három- és négysorosoké is.

négysoros mankala

Magyarországi fából faragott mankala emlékek különböző múzeumokban: Győr, Balatonederics, Kecskemét, Szombathely. Cseresznye, szilva és diófából készített készletek a játszóházak részére.

A mankala szerepe az oktatásban: logikai készségek, fejszámolás, kombinációk, a modern fizikában az entrópia szemléltetéséhez…

Szabó Csilla gyógypedagógus, mozgásterapeuta szerint:

 • Az iskolás kort megelőzően és kisiskolás korban is rendkívül jó játék. Tapasztalatai szerint szívesen játszik vele mindenféle vérmérsékletű gyerek. Sajátos nevelési igényű gyerekek is.
 • Megerősíti a számfogalmat, fejleszti a finommotorikát, a téri tájékozódást.
 • Segíti a sorba rendezési készség fejlődését.
 • Növeli a figyelmet.
 • A kézügyesség fejlesztésére sajátos módon hasznos.
 • Stratégia kialakítására készteti a játékosokat.
 • Kisebbeknél lehetséges a játék egyszerűsítése, például először kevesebb kaviccsal.

Kiegészítő gondolat: nemcsak a logikai készségekre hat pozitív módon, hanem az érzelmi-akarati tulajdonságokra is.

BŐVEBBEN>>

12. Mancala

faragott mankala

A mancala, mint játéktípus: szabályok, cél, kellékek, rövid története.

BŐVEBBEN>>

 

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.