Táblajátékok és matematikai kompetenciák 6.

Reversi és „területfoglalós”  táblajátékok, valamint matematikai kompetenciák – dióhéjban.

Majd minden táblajátékban szükség van számolási készségre, hiszen menet közben a tervezési fázisban, a lépések értékelésekor, a döntést megelőzően számításokat is végzünk. A játék végén, befejezése után pedig összegzést hajtunk végre. Ilyenek a Színváltósok (pl. Reversi), ahol a játszma végén megszámolandók a különböző színű korongok. Jó alkalom ez becslés végeztetésére, vagy a végeredmény különböző utakon történő kiszámolására is. Ekkor, mint egyszerűsítő eljárás beléphet a szorzás. Ehhez a játékcsaládhoz nagyon jól illeszkedő kérdések, fejtörők eszelhetők ki, magasabb szinten is. Például az összeg és különbség változásainak modellezhetősége, a paritás témája, sőt az egyenletek világa kerülhet terítékre általuk.

A Sakk is egy tipikus „számolós” játék, hiszen az állás anyagi értékelése számításokon alapul.

Bizonyos játéktípusok esetén az elfoglalt (uralt) mezők (területek) száma döntő, mint az Isola, az Amazons, vagy akár a esetében. Például egy Amazons játszma vége előtt néhány lépéssel olyan érdekes kérdések tehetők fel, mint: érdemes végigjátszani? Hogyan tudnád megállapítani, hogy ki nyert? E kérdések sikeres megválaszolása átvitt módon kapcsolódik a pozitív – negatív számok összegzéséhez, vagy csak egyszerűen a számláláshoz, a különbségszámításhoz.

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.