Táblajátékok és matematikai kompetenciák 5.

Kiütős Pikkpakk, Dobókockás társasok, Mancalák és matematikai kompetenciák. Ez a következő sorok témája dióhéjban…

A Kiütős Pikkpakk – azon túl, hogy magyar fejlesztés – az egyik legkitűnőbb (és legnépszerűbb) kétszemélyes játékok egyike kisiskolások számára is. A játék célja, hogy megadott (vagy létrejött) kezdőállásból egy kívánt, elérendő állás – egy semleges golyó bekerítése saját színű golyókkal – jöjjön létre. Golyósorok tolódnak el, a többségi szabály figyelembevételével.

A játék fordulatos, változatos. Ez már önmagában is kecsegtető, de közben a gyerek folyamatosan szembesül a relációkkal (több-kevesebb), állandóan a szeme előtt látja a hetesnél nem nagyobb számok felbontását (kétféle színű golyók a táblán). A játék különös tekintettel fejleszti a lényeglátást, hiszen nem felejtheti el közben a játékos, hogy a cél a bekerítés és nem a minél több ellenséges golyó kitolása a tábláról.

A Dobókockás társasjátékok (két kockával) nagy előnye, hogy többen játszhatók, pergőbbek és gyakorolható az összeadás (12-ig). Továbbá az egy-egy értelmű megfeleltetés – a tábla mezői és a lépések között – gyakorlati megvalósulásának lehetünk szemtanúi. (Vagy nem? Sajnos időnként nem!) Rendet közvetít, megteremti a halmazszemlélet alapját, amelynek később a sorozatok, függvények esetén lesz jelentősége. Mint minden táblajáték, szabálykövető, türelmes magatartásra ösztönöz: kivárom a sorom.

A Mancala, amely a világ egyik legjobban elterjedt, Afrikából származó játéka – véleményem szerint – az alsósok játékainak a királya (lehetne). A „minden mélyedésbe egy követ” szabálya a kölcsönösen egyértelmű hozzárendelést erősíti szintén, talán még kifejezettebben, mint a Dobókockások. A számképek számolással is kiegészülnek, a játék lényegéből fakadóan. A számok bontása nemcsak vizuálisan jelenik meg, hanem része a stratégiának, az előre gondolkodásnak. Hová érkezem? Hová érdemes érkeznem? Hát az ellenfelem?

Magasabb szinten megjelennek a maradékosztályok, a stratégiai gondolkodás elemei. A körbejárás az óra működésére emlékeztet. Pozitív – negatív irányból asszociálhatunk a számegyenesre, a pozitív – negatív számokra. A rekeszek és a bennük tárolt kövek pedig a szorzótábla begyakorlásában segíthetnek. A rekeszek száma a szorzó, az egyes rekeszekben lévő kövek száma a szorzandó. Ugyanilyen módon a bennfoglalás és osztás is szemléletessé, érthetőbbé tehető általa.

A játék Bantumi változatát gyakoroljuk, holott több mint 300 variációja létezik táblaméret, lyukak száma és szabályok szerint. Hosszú távon bőven van tehát mód a frissítésre, újításra. Azonban ez az egy változat is biztos siker.

Megjegyzés

A fentiekben említett 300-nál is több variáció a névváltozatokra igaz, ámbár a Mancala variánsok száma is igen tekintélyes.

Ajánlott, elérhető irodalom Mancalához itt, ezen a honlapon!

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.