Dámajátékok 2. – „brazil” Dáma

„brazil” Dáma

Kategória: Dámák

Az egyik legelterjedtebb 8×8-as dámavariáns. Brazília 2. legnépszerűbb játéka a foci után. Utcákon, tereken, parkokban is sokan játsszák. Szabályai tökéletesen megegyeznek a talán legdinamikusabban fejlődő és terjedő változatéval, a 10×10-es „nemzetközi” Dámáéval.

Kezdőállás

A küzdelem kizárólag a 32 db sötét mezőn zajlik. A játékosok felőli balra eső sarokmezőnek sötétnek kell lennie. A játékosok felőli három-három sor sötét mezőire kerülnek a korongok. (12-12)

Cél

Az ellenfél bábjainak teljes leütése, vagy lépésképtelen helyzetbe hozása – beszorítása.

Lépésszabály

Gyalogok: átlósan előre egyet.

Dámák: átlósan előre és hátra bármennyit csak az üres mezőkön át.(!)

Ütésszabály

Gyalogok: átlósan előre és hátra, a szomszédos ellenséges korongot átugorva, a mögötte lévő üres helyre. Ha innen megint tovább tud ütni, akkor ütnie is kell és így tovább…(ütéssorozat) Ameddig képes rá, addig ütnie kötelező.

Dámák: kiváltságuk, hogy előre és hátrafelé is üthetnek átlósan úgy, hogy üres mezőkön át, ha az ellenfél korongja mögötti mező üres. Rájuk is érvényes az ütésre, ütéssorozatra vonatkozó kötelezettség. Az ellenfél korongja mögötti valamelyik (megfelelő) üres mezőt érintve, onnan tovább folytatva. Csakis egyesével.

Természetesen mindkét figuránál megengedettek az ütés közbeni irányváltások.

Fontos! Több lehetséges ütéssorozatnál kötelező a több ütést eredményezőt választani. Ütés egyezőség esetén szabadon választható.

Érvényes a „török ütés” szabálya: csak az ugrások végrehajtása után vehetők le a korongok a tábláról.

Egy ütéssorozat végzése folyamán tilos kétszer átugrani ugyanazt a bábut.

Egy ütéssorozat keretében szabad kétszer ugyanazt a mezőt érinteni.

Az ellenfél alapsorát (első sorát) elérő gyalogok dámává változnak abban az esetben, ha nem kell ütéskötelezettség miatt rögtön el is hagyniuk (visszaütés). Tehát, ha az alapsort lépés során, vagy egy ott végződő ütés során éri el a versenyző, akkor dámává változik a gyalog, de csak a következő lépésben mozdulhat a figura. Viszont, ha az alapsort ütés közben elérő gyalog továbbra is ütésben áll, akkor azt folytatnia kell, gyalogként. (visszaütés) Tehát nem változik dámává!

Eddig a szűk szabály. Ennyi elegendő az elinduláshoz. A továbbhaladáshoz szükséges bővebb, részletesebb leírást itt találsz: brazil-nemzetközi dáma szabályok.

Még több dáma: Dámajátékok kiskönyve

Játéktanításhoz ajánlott

Mészáros Mihály: Játsszunk táblajátékot! (2012)

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.