Dámajátékok 1. – „paraszt” Dáma

„paraszt” Dáma

Kategória: Dámák

A standard, 8×8-as (sakk)táblán játszott változatok legegyszerűbbike.

Persze ne gondoljon senki valami „parasztozás” félére a sakktáblán, ettől jóval komolyabb játékról van szó! Az összes lehetséges játszma valahol 10-nek a 40. hatványa körül mozog. Ezzel ugyan elmarad a sakktól és „ dáma testvéreitől”, a góról nem is beszélve, de önmagáért beszél ez a tény, én úgy gondolom. Mellesleg a vele igen-igen szoros rokonságban lévő (egyik változata) „angol-amerikai” Dáma több mint másfél évszázada versenyjáték.

Kezdőállás

Az „ütközet” kizárólag a sötét mezőkön, tehát 32 db mezőn zajlik. Mind a két játékosnak a bal keze felé eső sarok fekete. A játékosok felé eső három-három sorba – a sötét mezőkre – állítandó föl a 12-12 darab világos-sötét korong (gyalog).

Cél

A játék célja az ellenfél bábjainak teljes leütése, vagy lépésképtelen helyzetbe hozása – beszorítása.

Lépésszabály

Gyalogok: átlósan előre egyet.

Dámák: átlósan előre és hátra egyet.

Ütésszabály

Gyalogok: szintén átlósan előre, a szomszédos ellenséges korongot átugorva, a mögötte lévő üres helyre. Ha innen megint tovább tud ütni, akkor ütnie is kell és így tovább…(ütéssorozat) Ameddig képes rá, addig ütnie kötelező.

Dámák: kiváltságuk, hogy nemcsak előre, hanem hátrafelé is tudnak ütni átlósan. A gyalogokhoz hasonlóan: mindig az ellenfél bábui mögötti üres mezőre. Rájuk is érvényes az ütésre, ütéssorozatra vonatkozó kötelezettség.

Természetesen mindkét figuránál megengedettek az ütés közbeni irányváltások.

Az ütések végrehajtásának módja az, hogy előbb végrehajtjuk az ugrásokat, és csak azután vesszük le a tábláról a korongokat („török” ütés).

Hogy kerül a dáma az asztalra? Pontosabban… táblára?

Az ellenfél alapsorát (első sorát) elérő gyalogok dámává változnak.

Ennyi a szabály, de vannak még eldöntendő kérdések, amelyeknek az eltérő megválaszolása vezetett a különböző dáma iskolák, szervezetek létrejöttéhez.

Milyen kérdésekről van szó?

Egyik: ütéssorozat esetén kötelező a több ütést eredményezőt választani?

Másik: az ellenfél alapvonalára beérkező gyalog esetén lehetséges azonnali visszaütés az alapvonalról? Dámaként, vagy gyalogként?

És folytathatnám a sort…

Itt egy oktató anyag: paraszt dáma (angol-amerikai)

Még több dáma: Dámajátékok kiskönyve

Játéktanításhoz ajánlott

Mészáros Mihály: Játsszunk táblajátékot! (2012)

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.