Othello és Desdemona

Még mindig emlékszem a Görgi néven kapható táblásra, amellyel hatalmas partikat vívtunk az unokaöcsémmel. Valamivel később tudtam meg, hogy ennek a játéknak Reversi a valódi neve, még pontosabban Othello. Akkor, hogy is van ez?

Röviden: Othello, ha 8×8-ason, korlátlan rablással játsszák. A Desdemona pedig… De hát itt a részletes leírás!

A leírásból kiderül, hogy mennyire jól, lépésenként tanítható – kicsiknek is –, és hogy milyen sokféleképpen „bolondíthatjuk” meg, tehetjük változatosabbá.

Na, nem mintha szüksége volna erre ennek az igazán kedvelt játéknak! Nemcsak, hogy gyerekek és felnőttek is szeretik, hanem az egyik legkiválóbb stratégiai-taktikai versenyjáték is egyben. Ezenkívül jó kis számolós, logikai fejtörők találhatók ki hozzá.

Játszhatjuk kövekkel, vagy bármilyen jelhordozóval ugyan, de kicsit macerás így, mert folyton cserélgetni kell a leütött (elrabolt) köveket minden egyes lerakásnál. Ezért is jobb az a megoldás, amikor a korongok, bábuk helyükön maradnak, csak éppen a sajátunkra változtatjuk a játszótársunkét valamiképpen! Hogyan tehetjük ezt meg?

Legkézenfekvőbb ötletnek tűnik felemás korongok (pl. számoló) alkalmazása. Valóban, talán ez a legkényelmesebb variáció.

A másik lehetséges út az aszimmetrikus jelhordozó. Elfordítással, elforgatással – például 180 fokban.

Minderről részletesen itt írok.

Csak javasolni tudom: Reversire (Othellora) fel! Akár vakáció idején, nyaralás közben, családi körben, akár iskolában, táborban gyerekekkel.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.