Reversi jelhordozók „elkészítése”

Játszható kövekkel is, de így eléggé lassú, mivel folyton cserélni kell a rablott köveket.

Ha nem rendelkezünk korongokkal, különösen felemás oldalúakkal, akkor a célra megfelelő az ásványvizes kupak. Teteje-alja. Lehetőleg egyszínűek legyenek, mert megtévesztők lehetnek a különbözőek. Máris játszhatunk vele. Azért fokozható a minőség, ha valamilyen más színű anyagból (tapadós színes papír) jelzést ragasztunk a tetejére, vagy filctollal rajzolunk rá.

Régebben a számolókorongokat ajánlottam, de ezt a vékonysága miatt nehéz megfogni. Természetesen ettől még használható ez is.

Láttam már feldarabolt parafadugókat is, más-más jelzéssel ellátva az átellenes oldalakon. (Vagy hosszában kettévágva, más-más formát kapunk.)

Szóba jöhet még pénzérme, sörös kupak, kártyalap, dobókocka, kindertojás belső, bár ezek nem a legjobbak. A gyufásdoboz viszont kiváló. (Akár külön is használható a külseje-belseje, bár így nem olyan stabil.) Nagy táblához a henger alakú sajtos dobozok is jók.

A japán Shogi-ból jött a következő ötletem – ugyanis ebben a játékban a figurák-jelhordozók teljesen azonosak, csak az elhelyezkedésük módja (szembenállás) révén különböztethető meg a két ellen oldal: „aszimmetrikus” formák esetén elég ezeket 45, 90, vagy 180 fokkal elforgatni rabláskor. (A forgásszimmetria nem feltétlenül előny.) Tehát nem szükséges kézbe venni, és megfordítani. Ilyen forma lehet félkör, háromszög, téglalap, sőt négyzet is (keménypapír), vagy pálcika (hurka, vagy számoló). Hosszában kettévágott parafa dugó? (Még lapja is van.) Legegyszerűbb talán a gyufaszál (90, vagy 180 fokos elforgatás). Az ugyanazon oldalon felemás  jelhordozók használhatók így: felém „néz”, vagy ellenfelem felé.

Érdemes körülnézni a környezetünkben!

Összegezve: szóba jöhet bármi, aminél másmilyenek az átellenes lapok, vagy ugyanazon oldali lap két fele.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

2 hozzászólás a(z) “Reversi jelhordozók „elkészítése”” bejegyzéshez

  1. Hú! Nagyon tetszik a mackósajtos doboz…
    Ha a természetvédők nem figyelnek, akkor bevallom: volt már, hogy a Balatonparton homokba rajzolt táblán, gyermekláncfű virágjaival játszottuk. (Tehetősebbek szépen nyílott gerberával is próbálhatják.)
    🙂

  2. Visszajelzés: Back&back (Blobs) | meszaros-mihaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.