Ki ölte meg a lovagot?

Ez itt a kérdés Arturo Pérez-Reverte: A flamand tábla rejtélye című könyvében. Idemásolom a könyv hátuljáról az ajánlást:

„Julia, az ifjú és tehetséges madridi restaurátornő megbízást kap egy 15. századi festmény restaurálására, amely egy lovagot és egy herceget ábrázol sakkozás közben. A képen szintén szereplő nemes hölgy mindkettőjükhöz szoros szálakkal kötődik.

A festő kérdést rejtett el a képen: „Ki ütötte le a lovat?”, vagy inkább „Ki ölte meg a lovagot?”. E rejtvénynek, s egy középkori szerelmi háromszög tragédiában végződött történetének a kibogozásához a festményen ábrázolt sakkparti visszafelé történő lejátszása segíti hozzá a főszereplőt és barátait.

Ezenközben maguk is „sakkfigurákká” válnak egy fordulatos krimiben, s valamennyiüket fenyegeti a „leütés” – azaz a gyilkosság – veszélye.”

Emlékszem, ez volt számomra 2003 nyarának nagy könyvélménye. Nemcsak a lebilincselő történet, hanem a rejtvény: az izgalmas nyomozás visszafelé az időben, egyúttal a megelőző lépések kitalálása logikai következtetéssel. Különös érzés, mintha megelevenedne a múlt, lépésről lépésre feltárul a titok.  

A könyv különösen ajánlható azoknak, akik szeretik az izgalmas, fordulatos krimiket, a rejtélyes történeteket, a fejtörőket, a sakkfeladványokat, a középkort, a flamand festészetet. Ha már az egyiket is ezek közül, biztosan nem fog csalódni.

„Visszafelé lépéses feladványok”, legalábbis én így nevezem őket. Rengeteg ilyen – szám szerint 50 – található Raymond Smullyan, az idén elhunyt híres logikatudós és könyvszerző – Mi a címe ennek a könyvnek?, A hölgy vagy a tigris?…Sherlock Holmes sakkrejtélyei (50 izgalmas sakknyomozás) Typotex Kiadó, 2007 könyvében.

Ezektől a rendkívül szórakoztató, ám nem könnyű feladványoktól nekibuzdulva készítettem néhányat – már régebben – más táblásokhoz, pl. Reversihez.

Ez az egyik (a Fejlesztő anyagok egyik játéklapjáról való):

Ki rakott le utoljára: sötét, vagy világos? (3-3 pont) Hová? Jelöld be! (3-3 pont) Miből állapítottad meg? (Max. 6-6 pont)

Tehát ki lépett (rakott) utoljára és mit?

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.