José Cura és a Virtuózok

Előző írásomban George Malloryt, az egykori legendás hegymászót idéztem…

Sokat emlegetett, legendás válasza arra a kérdésre, hogy miért akarja megmászni a Mount Everestet, így hangzott: „Mert ott van.”

A Virtuózok

Ennek a kézenfekvő, magától értetődő gondolatnak sokféle válfaját látom: egyik legértékesebb megnyilvánulása például a Virtuózok televíziós tehetségkutató műsor létjogosultsága.

Lehetőséget adni a fiatal zenei tehetségeknek, hogy megmutassák magukat ország-világ előtt. Ők azért zenélnek, mert „ott van” a zene és a hangszer. Számukra magától értetődik, hogy játszani kell rajta. Persze, mindenki nagy örömére.

Olvastam, hogy már a külföld is felfigyelt a műsorra, már az amerikaiak meg is vásárolták a gyártási jogokat, amelynek nyomán hamarosan Nagy-Britanniában és
az Egyesült Államokban is beindul a vetélkedősorozat.

Ráadásul olyan híresség csatlakozott a klasszikus zene hazai tehetségkutató csapatához, mint Plácido Domingo.

José Cura a Tokaji Fesztiválkatlanon

Ehhez szorosan kapcsolódva, személyesen is láthattam a tehetségek felkarolását. Egy héttel ezelőtt, a Tokaji Fesztiválkatlanon a Virtuózok korábbi győztesei, helyezettjei léptek fel, és kápráztathatták el tudásukkal a közönséget. Mindezt José Cura, a világ egyik legelismertebb operaénekesének és karmesterének előadásán.

Úgy látszik, az argentin „negyedik tenor” számára is fontos az utánpótlás, a tehetséggondozás kérdése.

A fiatalok – és természetesen a Mester is – teljesen lenyűgözték, felvillanyozták a hallgatóságot, így engem is. Ehhez nem kis mértékben járult hozzá a Magyar Állami Operaház zenekarának és Koós Rékának az elképesztő profizmusa.

A zene is egy önkifejezési forma, még alsóbb szinten is. Mint a sport, a tánc és még sok minden más. De a táblás játék is idesorolható: a sakk, a , a dáma, a mankala, kinek melyik. Ehhez azonban ismerni is kell azokat. Erre lehetőséget biztosítani, ez az alap.

Ehhez járulok én hozzá többek között a honlapommal és a Játéktanítás csomaggal:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.