Fejtörők

Fejtörők online oktatáshoz is…egy Róka Sándortól való, három Ujvári Istvántól, kettő az enyém. Most egyelőre megoldás nélkül…

Jó fejtörést hozzájuk:

  1. Egy 5×5-ös sakktábla minden mezőjén egy bogár tartózkodik. Jeladásra (lehet éppen egy gongszó is :-)) mindegyik bogár átmászik egy oldalszomszédos mezőre. Előfordulhat-e, hogy ezután is minden mezőn egy bogár lesz?
  2. Vágd szét a négyzetet 20 kisebb négyzetre!
  3. Helyezz el 16 darab egyforma pénzérmét az asztalon, négyzet alakban. Vegyél el belőlük 6 darabot úgy, hogy  minden sorban és minden oszlopban páros számú maradjon belőlük!
  4. A 8×8-as sakktáblán elhelyezhető 5 vezér (királynő) úgy, hogy együttesen az összes mezőt ütés alatt tartsák (fenyegessék). 4 vezér helye a következő: a3, c8, f1, h6. (szokásos jelöléssel) Találd meg az ötödik helyét! (4 megoldás is létezik)
  5. Egy 6×2-es mankala tábla B rekeszében (balról a 2.) 16 kavics van. Ha kivesszük és elszórjuk a 16 kavicsot, melyik rekeszbe érkezik az utolsó? Mi a helyzet 160 és 1600 kavics esetén?
    A tábla rekeszeinek jelölése: a mi oldalunkon A, B, C, D, E, F. A gyűjtőnk: G. A játszótárs oldalán (szintén balról jobbra az ő szemszögéből nézve): a, b, c, d, e, f. A gyűjtője: g.
    A bantumi szabály érvényes (a megszokott :-)).
  6. Ha a Reversi játszma állásában a táblán most éppen 15 fekete és 22 fehér korong van, és fekete a következő lépése (rablása) során 5 fehér korongot fordít feketére, akkor hány fehér és hány fekete korong lesz a táblán?

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Játéktanítás és Alkalmazás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.