Táblajátékok és matematikai kompetenciák 2.

Ebben a részben a táblajáték és a matematika, a gondolkodás kapcsolatát igyekeztem megvilágítani röviden. Ezen kívül milyen előnyeit érzékeljük, tapasztaljuk a gyerekeknél a táblajátékok huzamosabb ideig tartó alkalmazásának! Még irányítás nélküli, spontán játék esetén is!

Mivel észjátékokról, gondolkodási folyamatokról van szó, így kézenfekvő a következtetés, hogy a tantárgyak közül a matematikával, a logikával lehet a legszorosabb kapcsolatuk. Valóban, ezt a vélekedést megerősíti az egyes játékokhoz gyűjtött ismeretek, készségek, képességek és attitűdök tárháza, amely korántsem teljes, a tapasztalatok bővülésével maga is folyton tágul. Mindkét terület központi eleme a problémamegoldás. Egy táblajáték lejátszása sorra felmerülő feladványok – sikeres, vagy sikertelen – megoldását jelenti. Ujvári István Sakkmatematika című könyvében megjegyzi, hogy a sakkozó pszichogramja – fantázia, emlékezőképesség, türelem, önkritika stb. – egytől egyig megegyezik a matematikus pszichogramjával. Ezt a kitűnő észrevételt a sakkozóról a táblajátékoséra módosítanám. A Sakknak tulajdonított fejlődési eredmények valójában nem a Sakk, hanem a táblajátékok (A Sakk is az!) sajátosságaiban keresendők. Ezt a továbbiakban bizonyítani is igyekszem.

A táblás és logikai játékok kötetlen formában, önmagukban is képesek – mindenféle célorientáltság nélkül – pozitív változásokat eredményezni a tanulók személyiségében. Mérési eredményekkel ugyan nem rendelkezünk, de tapasztalatokkal annál inkább, miszerint azok a tanulók, akik huzamosabb ideig (hónapokon, éveken keresztül) jártak táblajáték foglalkozásra, érezhetően javult a tanulmányi teljesítményük, elsősorban matematikából. Emellett előnyös változás volt megfigyelhető a személyiségük egészét tekintve: bátrabbakká, sikerorientáltabbakká, kiegyensúlyozottabbakká váltak. E tanulókra jellemző a közösségi szellem: felszabadultabbak, segítőkészebbek társaiknál és nagyon szeretnek együtt dolgozni.

Felsorolhatók olyan gondolkodási, vagy gondolkodáshoz köthető műveletek, amelyeknek fejlesztése bármely táblajáték sajátjainak tekinthetők, mint becslés, értékelés, kritikus gondolkodás, döntés, összehasonlítás, elemzés, analógia, algoritmus, rendezés, lényeglátás, tervkészítés stb. Egy játszma során ezek – valamilyen szinten – mindig jelen vannak.

Úgyszintén minden játék erősít olyan akarati – pszichikai tulajdonságokat, mint a szándékos figyelem, emlékezet, képzelet, önuralom stb.

Azonban léteznek olyan fejlesztési területek is, amelyekkel már csak bizonyos játékok rendelkeznek.

Kiemelném még a játékok közösségépítő és erősítő jellegét, a kapcsolatteremtő képesség, valamint a szocializációs készségek vonatkozásában betöltött szerepét.

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.