Rejtvény – táblajátékokhoz

rejtvény Ennek az egyszerű keresztrejtvénynek két haszna is lehet: egyrészt hozzájárul a játékismeret bővítéséhez, mélyítéséhez, másrészt szórakoztat.

Ilyen és ehhez hasonlókkal önálló munkára, utánajárásra is serkenthetjük a legkitartóbbakat. Természetesen ehhez ajánlott valamilyen felsőbbrendű célt is kitűzni, például pontgyűjtés lehetőségét, amelyet akár érdemjegyre is beválthatnak. Vagy része lehet ez egy hosszan tartó, pontszerző vetélkedőnek, versenynek. Erről majd később.

A legjobb viszont az, ha maguk a gyerekek gyártanak rejtvényeket! Egy ilyen rejtvény összeállításában szinte minden fejlesztő elem benne van: játékismeret, szövegértés, helyesírás, logikus gondolkodás, lényegkiemelés, fogalmazó készség, önálló kutatómunka és így tovább. Csoportokban, párokban is végezhetik.

A megfejtéssel próbálkozók a válaszokat megtalálják ezen a honlapon, ha elakadnának.

TÁBLAJÁTÉKOK

rejtvény

Minden meghatározás egy játéknevet takar. A megfejtés – felülről lefelé olvasva – szintén egy játéknév.

  1. Ősi, az egész világon elterjedt táblajáték, amelyben köveket (magvakat) szórunk.
  2. Ebben a játékban az győz, aki ellenfele köveit 3 alá üti.
  3. Itt annyi mezőt léphetsz valamilyen irányban – vízszintesen, függőlegesen, átlósan –, ahány korong van azon a vonalon.
  4. Közrefogással lehet ütni, sorozatütési lehetőséggel.
  5. Kettős lépésű (Lépéskombinációs), „beszorítós” játék, amelyben a kulcsfigura a sakkból jól ismert királylépés szerint mozoghat.
  6. Madagaszkári eredetű, ütésben rendkívül gazdag játék.
  7. Területfoglalós, táblájának alakja hüllőt mintáz.

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.