Táblás játékok kezdéshez 4.

kék-nílus A Lerakosgatós táblás játékokkal is kezdhetünk. Nagyon alkalmasak rá. Azért egyszerűek, mert a nevükből is adódóan nincs mozgás a táblán, a lerakás helyéről nem mozdul már el a jelhordozó.

Bizonyos értelemben az Amőba típusú Vonalnyerők egy része is „lerakosgatós” játék, mivel ez a tulajdonság rájuk is igaz.

Több alcsoportot is képezhetünk a játék céljához kapcsolódóan, így vannak közöttük „területfoglalósok”, mint a Dots, a Blokus, de akár a Fűre lépni tilos is. Vagy ilyen a .

Ám vannak más játékok, mint például a Hex, amelynél cél a valamilyen feltételt teljesítő célba érés.

Viszont logikailag én a Kék-Nílus játékkal kezdeném, mert nincs „enyém-tiéd” jelhordozó, azonos kövekkel játszható. Most pedig jöjjön egészen röviden a szabály, hogy a csoportot jobban megismerjük: szabályos hatszögmezős táblán játsszuk. A játékosok felváltva helyezik el a köveket a következő rend szerint: mindig az utolsónak letett kavics mellé kell tenni úgy, hogy az újonnan letett nem érintkezhet másik táblán lévő kővel. Tehát a „folyó” nem torkollhat önmagába. Akinél viszont igen, vagyis nem tud szabályosan tenni, veszít.

Folytatnám a Kutya-macskával (British Square). Itt már kétféle jelhordozó (bábu) van. Egyik tiéd, másik enyém. Egyik „kutya”, másik „macska”. Felváltva helyezik a játékosok saját bábuikat a tábla mezőire úgy, hogy a „kutya” és a „macska” nem kerülhet egymás mellé. Sarkosan igen, de oldal mentén nem. Az veszít, aki már nem tud szabályosan tenni, azaz kénytelen az „ősi ellenség” mellé rakni. A játéktábla sokféle lehet: hatszög, ötszög, négyzet…

Hasznos dolog folytatni a sort a Coloringgal, amely a Kutya-macska ellentéte: itt éppen, hogy a saját mellé nem tehetünk.

Nem lehet nem észrevenni a Coloring és a Színezősök egy csoportjának kapcsolatát, amelyre utaltam már itt: Színezősök még egyszer.

Látható, ezeknél a táblásoknál elérendő cél, hogy a játszótárs ne tudjon tenni az adott szabály szerint a táblára, mert akkor veszít.

Ezután jöhetnek az alábbiak…

Néhány, nálunk, a hejőkeresztúri iskolában nagy becsben tartott „lerakosgatós” játék: Blokus, Pentominók, Dots, Atari Gó, Tőtikék, Fűre lépni tilos, Hex, Gó. Akár ebben a sorrendben is alkalmasak lehetnek a továbbhaladásra. Mindegyik zseniális játék. Több ezek közül, magyar fejlesztés.

Mindezt csak kedvcsinálónak, ízelítőnek szántam. A www.jatektan.hu oldalain számos írás foglalkozik ezzel a játékcsoporttal is, külön-külön a játékokat is sorra véve.

Itt a BARANGOLÓ, a Letöltések, a Játéktan jegyzet és a Mini Játékmester külön-külön is megérdemli az alapos áttanulmányozást, a Lerakosgatósok alaposabb megismerése miatt is. Nem beszélve a letölthető játéktáblákról.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.