Ostábla – Backgammon 1.

Rövid története, előzmények

ostábla kép Az Ostáblajátékok széles körben ismert és elismert táblajátékok világszerte. Különösen népszerűek a Közel-Keleten, a Balkánon, Észak-Európában, Nyugat-Európában és a tengerentúlon. Nálunk sajnos alig ismerik… Viszont Erdélyben ma is kaphatók olyan sakk-készletek, amelyek belseje ostáblát rejt.

Eredetük az ókorba nyúlik vissza. Egy időszakban a virágzó nyugat-európai középkori lovagi kultúra részeivé is váltak a hét lovagi művészet egyikeként. A középkori Magyarország területén is kedvelt játék volt, a nemesek körében főleg.

Roppant népszerűségüket jelzi a sokféle változat, névváltozat is: Backgammon, Gül bara, TricTrac, Plakoto, Tawula, Narde… Mindenki megtalálhatja a kedvére valókat: az inkább szerencsén alapuló, hazárdjátékokhoz közelállókat éppúgy, mint a stratégiai gondolkodásra, logikára alapozókat.

A továbbiakban, a következő részben a legismertebb változat, a Backgammon alapszabályait fogom részletesen ismertetni… Valójában ez is gyűjtőneve tucatnyi, hasonló elvre visszavezethető Ostáblajátéknak.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Egy hozzászólás a(z) “Ostábla – Backgammon 1.” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Az Alquerque, a Szoliter és a Fanorona | meszaros-mihaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.