Ostábla – Backgammon 1.

Rövid története, előzmények

ostábla kép Az Ostáblajátékok széles körben ismert és elismert táblajátékok világszerte. Különösen népszerűek a Közel-Keleten, a Balkánon, Észak-Európában, Nyugat-Európában és a tengerentúlon. Nálunk sajnos alig ismerik… Viszont Erdélyben ma is kaphatók olyan sakk-készletek, amelyek belseje ostáblát rejt.

Eredetük az ókorba nyúlik vissza. Egy időszakban a virágzó nyugat-európai középkori lovagi kultúra részeivé is váltak a hét lovagi művészet egyikeként. A középkori Magyarország területén is kedvelt játék volt, a nemesek körében főleg.

Roppant népszerűségüket jelzi a sokféle változat, névváltozat is: Backgammon, Gül bara, TricTrac, Plakoto, Tawula, Narde… Mindenki megtalálhatja a kedvére valókat: az inkább szerencsén alapuló, hazárdjátékokhoz közelállókat éppúgy, mint a stratégiai gondolkodásra, logikára alapozókat.

A továbbiakban, a következő részben a legismertebb változat, a Backgammon alapszabályait fogom részletesen ismertetni… Valójában ez is gyűjtőneve tucatnyi, hasonló elvre visszavezethető Ostáblajátéknak.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

3 hozzászólás a(z) “Ostábla – Backgammon 1.” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Az Alquerque, a Szoliter és a Fanorona | meszaros-mihaly.hu

 2. Kedves Mihály!

  Nagyon repül az idő, nem is tudom, hogy mikor vásároltam öntől két alkalommal is. Azóta követem a leveleit, néha elkészítek egy-egy játékot és ki is próbálom, ha máshol nem, de a saját gyerekeimen igen.
  Én felsőben tanítok matematikát heti 20 órában, emellett még osztályfőnökség, CSÉN (családi életre nevelés). Nem igazán marad időm, energiám szakkörre, örülök, ha tudok korrepetálni.(tudom, ezek csak kifogások)
  Sok játékát már kipróbáltam a tanítványaimon, becsempészve ezeket a tanítási óráimba. Meggyőződésem, hogy csak játékosan tudjuk a matematikát elfogadtatni, megszerettetni a gyerekekkel.
  Most nem is ezért írok önnek, hanem azért, mert a backgamon játékot nagyon sokszor játszottam kisgyerekként a nagypapámmal (ez már eléggé régen volt) és mostanában a kezembe került egy ilyen tábla, de már egyáltalán nem emlékeztem a szabályokra. Az örömömet szerettem volna most megosztani önnel, amiért újból kipróbálhatom ezt a játékot és átadhatom a gyerekeimnek is ezt az érzést, amit ez most bennem a felszínre hozott.
  Továbbra is maradok követője, nagyon fontos amit csinál. ahogyan sok gyermeknek maradandó élményt és örömöt tud szerezni.

  Tisztelettel:Szász-Vadász Franciska

 3. Kedves Franciska! Elnézést a kései válaszért, de a digitális oktatás és egy tanfolyam miatt bele sem néztem a weboldalba. Nagy örömmel olvastam sorait. Köszönöm elismerő szavait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.