Az Alquerque, a Szoliter és a Fanorona

rácspontos tábla angol Egy dámajáték, egy „átugrálós” egyszemélyes és egy „ütéses”. Mégis, miért szerepelnek egy írásban? Mi a kapcsolat közöttük?

Ismét a Tizenkét kecske nevű játékra tudok hivatkozni… 🙂 Eszembe jutott róla az Alquerque, erről pedig a másik kettő. Ha az alábbi ábrákra pillantasz, megérted, hogy miért:

alkerkrácspontos tábla angolfanorona kezdő

A rajzolatuk azonos, ráadásul a Fanorona táblája olyan, mintha két Alquerque táblát illesztettünk volna össze…

Pedig a két játék lépés- és ütésszabálya teljesen eltérő. Némi hasonlóságot az Alquerque és a Szoliter között fedezhetünk fel, az ütés-lépés kapcsán – átugrás.

Céljukban viszont már azonosnak mondható mindhárom: a tábla teljes „letisztítása”, amennyire csak lehetséges, a szabály adta kereteken belül.

Egy-egy rövid ajánlás mindegyikhez:

Alquerque (Ősdáma)

  • Igazi kuriózum, a dámajátékok ősének tekinthető, amelynek elsajátítása a középkorban a hét lovagi készség egyike volt. Később (Mellette?) jelent meg az Ostábla és a Sakk.
  • Népszerű „hétpróbás” játék.

Fanorona

  • Az egyik legkedveltebb „ütéses” táblás, amely céljában (és valamelyest taktikájában is, noha lépésszabályuk teljesen más) hasonlít a Tizenkét kecskére, bár annál bonyolultabb, kombinatívabb játék. Egy-egy ütéssorozat alkalmával akár 8-10 kő is lekerülhet a tábláról.

Szoliter

  • Bár létezik e táblára „írt” több kétszemélyes játék is (például az Előnyadósok közül), mégis eredendően – nevéből is eredően – egyszemélyes, leszedegetős („Csak egy maradhat!”). Hasznát vehetjük akkor is, ha páratlan létszámú gyerekcsapattal van dolgunk, de sokan ki is kérik, vagy elveszik ezt a játékot, ha egy kis magányos fejtörésre vágynak.

A végére pedig egy ráadás – vissza a táblák ábrájához, ezek itt „egyszerű” Malmok, amelyek az Ősmalomból (az első) származtathatók:

malom feladatlap

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.