Mi történt Tibivel?

Néhány éve írtam…

Nevettek, amikor leült a játéktáblához…
De amikor elkezdett játszani!

Legalábbis volt, aki nevetett… Én ugyan nem, de örömmel vegyes csodálkozással vártam a fejleményeket.

Tavaly történt mindez. Addig semmi érdeklődést nem mutatott a táblajátékok iránt. Ezt megelőzően még napköziben sem tudtam rávenni, hogy játsszon egy kicsit.

Aztán elkezdett játszani…

Azt nem mondanám, hogy erre azonnal feszült csend állt volna be a teremben, vagy hogy a nevetés varázsütésre elhalt volna az ajkakon. Azt viszont igen, hogy Tibi elmerülten játszott. Nem egy-két percig, hanem a foglalkozás végéig. Azóta számtalanszor előfordult már ez. Tegnap is.

Igaz, egy-két esetben nem sok híja volt annak, hogy valódi ketrecharccá alakuljon az eredetileg játéktáblára tervezett, azon kezdődött küzdelem. Mégis, Tibi rajongója lett a táblásoknak. Tegnap kérdeztem éppen tőle:

– Neked melyik a kedvenc játékod?

– A Gó és a Dáma. – hangzott a válasz.

– No, meg az Amőba, nem? – egészítettem ki.

– Ja, igen, az is. – felelte.

Még a négyszemélyes játékot is jól tűri, ez különösen meglepett! Pedig a Békába csak később kapcsolódott be, ugyancsak nem egy problémamentes társaságba. Gondoltam is, talán nem a legszerencsésebb, hogy erre vette Tibi az útirányt, de már nem volt visszaút. Ugyanis villámgyorsan elkezdődött a parti, mielőtt felocsúdtam volna. „Legfeljebb szétszedem őket, mi történhet ennél rosszabb?” – gondoltam.

Láss csodát, lezajlott a játékóra anélkül, hogy fejbevágott volna valakit valamilyen dobozzal, játékkal, vagy táblával!

Tibi nem lett mintagyerek. Nem is igen lesz az. A családi körülményei enyhén szólva nem rendezettek ehhez.

Azonban talált egy célt, és tesz is érte. Közben persze időnként vissza-visszatér régi kedvelt sportjához, az udvari és utcai harchoz, bunyóhoz, de már van más is a horizonton. Ami megnyugvást, örömet, sikerélményt, elégedettséget is biztosít neki. (Nekünk pedig nyugalmat.)

Nemcsak neki, másoknak is. Lenyugszanak. Vagy ettől a játéktól, vagy attól. Alkalmilag előfordul egy-egy játékborogatás, de egyáltalán nem ez a jellemző. A vita már gyakoribb, de ritkán fajul tettlegessé.

Az Amőba, a Dáma, a Mancala, a Szoliter, a Puzzle játékok…

Tibi versenyeken is elindul. Amőba, „nemzetközi” Dáma, Gó. Eddig nem sikerült még neki komolyabb helyezést elérnie, ami szemmel láthatólag megviseli. Látszik, hogy nagyon ki van éhezve a sikerre. Nehezen dolgozza fel a vereséget, de mégis csinálja tovább, a siker reményében.

Teljes diadal!

A nehezen kezelhető gyerekek közül nem Tibi az egyetlen, aki rendszeresen „táblajátékozik”.

Hogyan lehet ezt elérni?

Lehetőséget adni a játékra, és jól kiválasztani az alkalmas játékokat. Ezek már elvégzik a többit. Jó esetben egy életre fog szólni a kötődés.

Ami mindig betalál, az Amőba, a Dámák, a Mancala és persze sok más játék is, de ez a három játék, játékcsalád verhetetlen. Kezdéshez inkább a Mancala és az Amőba, de utána jöhet a Dáma is.

Emlékezetem szerint Tibi az Amőbával kezdte. Legalábbis ez varázsolta el először, mert eleinte ezt játszotta állandóan, és a Gomoku (Amőba) versenyen elindult. Előtte kíváncsiságból játszottam vele, felmértem, mit tud. Feltűnt, hogy mennyire ügyes, milyen jól kombinál.

Rengeteg játék közül választhatunk.

Válasszunk is sokfélét!

Így mindenkinek lesznek kedvencei. Mint Tibinek.

Amőbában bárki rutinos játékossá válhat, ha eleget gyakorol. Nem biztos, hogy bajnok lesz belőle, de győzni fog számos alkalommal. Könnyen elsajátítható, az elégedettség érzését nyújtja. Az eredményességhez, a sikerekhez sem kell mindig istenadta tehetség. Az egyszerűbb cseleket, taktikai lépéseket, az alapvető összefüggéseket hamar megtanulják a diákok. Egymástól is, saját kárukon is.

Azért nem árt a kitartóknak a versenyekre külön gyakorolni, feladványokat is megfejteni.

Tibi pedig időnként megkérdezi, hogy mikor, melyik verseny lesz a legközelebb?…

Epilógus:

Tibi azóta már begyűjtött néhány dobogós helyezést, mindenféle színű éremmel…az iskolai versenyen és az országos döntőn is.

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Sikermaximalizáló Játéktanítás és Alkalmazás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.