A malomjátékok 8 hasznos tulajdonsága

 Az alábbi írás nemcsak a címben említett 8 hasznos tulajdonság miatt lehet értékes a számodra, hanem a benne feltüntetett linkek miatt is, amelyek szintén rendkívül praktikus tartalmakat rejtenek magukban.

Előbb röviden:

  1. Tanítását fokozatosan, lépcsőzetesen megvalósíthatod az egyszerűbb malmokból kiindulva.
  2. Egyszerű szabályait kisgyermekek és tanulásban akadályozott SNI gyerekek is könnyen elsajátíthatják.
  3. Mégis kellő mélységű ahhoz, hogy fejlődést biztosítson bárki számára.
  4. Éppen ezért kiválóan alkalmas – még önállóan is – versenyzésre.
  5. A sokféle játéktábla segítségével mindig új színt vihetsz a foglalkozásokba.
  6. A matematikai képességeket és a számolási készséget is erősítheted vele.
  7. Az előzővel összhangban a rajzkészséget és a kreativitást is fejlesztheted általa.
  8. Könnyen elkészítheted házilagosan is.

Bővebben:

1.

A Tic-Tac-Toe-val, a 3×3-as egyszerű malom, malmok szabályaival érdemes kezdeni. (Nemcsak a malmokat, hanem egyáltalán a nem szerencsén alapuló játékokkal való ismerkedést is. Felnőtteknél is.) Sorra venni a tábláit… Itt találsz leírásokat erről:

Táblás játékok kezdéshez 2.

Táblás játékok kezdéshez 3.

Persze ez nem az összes, másfélék is léteznek, pl. 4×4-es, 5×5-ösök is. Sőt, más formájú kistáblások, de arra most nincs mód, hogy annyifélével foglalkozzunk. Így is, hidd el, lesz néhány új információ…

Ezután folytathatod a klasszikus egyszerűbb (kétvonalas, 6-6 köves) változatával (Six Men’s Morris), de akár a klasszikussal is:

Malomváltozatok (5, 6, 7, 9, 11, 12 kövesek)

Most az egyéb (pl. körös) változatokról ne is beszéljünk. Ezekről majd a következő részben. Előre szólok, érdemes lesz velem tartanod.

Utána célszerű rátérni a különböző táblavarikra, amelyeket innen is letölthetsz a Játéktanról:

Malomvarik (sokféle)

Malomkák

Utolsóként én a leginkább ínyenceknek való „magyar” Malmot tanítanám. Remek fejlesztés, ráadásul magyar :-D: Malmok – a “magyar” Malom

Mi a továbblépés innen?

Szerintem legalább két út létezik, mindkettő járható. Az egyik a versenyzés, ami a játéktudás mélyítését igényli és eredményezi, stratégiai, taktikai fejlődést von maga után. A másik az alkalmazási, a logikai-matematikai irány. Erről részletesebben a 6. pontban.

És talán volna még egy irány is: ez a tantárgyi alkalmazhatóság, amihez a közeljövőben írok bejegyzést.

2.

A malomjátékok nemcsak egyszerű szabállyal, hanem többségében az elmozdulásokat, a lépéseket megkönnyítő mezőpontos-vonalas táblával is rendelkeznek. Így magától értetődő a lépés, az ütés is.

Nálunk, a hejőkeresztúri iskolában természetes, hogy a kicsik már elsőben kezdik az ismerkedést a táblásokkal (persze már óvodában is vannak ennek előzményei), és az SNI gyerekek is éppúgy játszanak táblásokat, mint a többiek. Természetesen malmokat is.

Az utóbbi csoportba tartozó gyerekek is beneveznek versenyekre, és egyikük-másikuk számára még babér is terem. Mint Angéla (nevezzük így), aki dámában verte sorra elbizakodott ellenfeleit, hogy ezek után meghökkent arccal nézzenek maguk elé és egymásra… Nem erre számítottak… 😀

Angéla, aki egyébként halmozottan hátrányos helyzetű is, rendszeresen játszik dámát online. Sok játékot ismer, és ügyes másban is, de kedvence a dáma. Csoda ez? Amikor sikere van benne?

Ám, ha mindez még nem lenne elég, otthon az egész családot bevonta a játékba, esténként dámáznak a tévézés helyett. A kép magáért beszél, itt látható a játéktábla, a korongok, pontosabban az 5 és 10 forintosok. Fej, írás, egyik a gyalog, másik a dámafigura. Ki van találva…

Kis kitérő: láttad Michael Palin (az egykori Monty Pythonból) világjáró sorozatait? Az egyik alkalommal homokba rajzolt „táblán” (inkább ábrán) játszottak a „bennszülöttek” valamilyen dámaszerű ugrálós játékot. Szóval nem kell mindig drága rekvizit egy jó játékhoz, sokszor maga a természet szolgáltat ehhez eszközöket.

És ugye a malom szabályait a dámáétól jóval egyszerűbb elsajátítani…

Folytatása következik…

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Sikermaximalizáló Játéktanítás és Alkalmazás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.