A legnagyobb motiváló erő

gomoku feladvány Mi más lehetne ez, mint a siker? Hiszen bármibe fogunk, a siker reményében tesszük, el akarunk érni valamit…

Ebben a bejegyzésben a sikerre törekvés egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) útjáról, a versenyről lesz szó, mégpedig konkrét táblás játékhoz, a Gomokuhoz és egy eseményhez kapcsolódva.

László Zoltán Gomoku (Amőba) világbajnok szavai következnek:

November 25-én, szombaton, egynapos GOMOKU verseny Budapesten. (A helyszín valószínűleg az ELTE-n lesz, de ez még változhat.)

A verseny paraméterei: 15×15-ös tábla, 20 perc + 3 másodperc/lépés a gondolkodási idő, swap2 megnyitási szabály, 8 forduló 10:00 órai kezdéssel.

A Gomoku egy japán eredetű logikai játék, sokan ismerhetitek amőbaként. 15×15-ös táblán, fekete és fehér kövekkel zajlik a harc.

A játék célja: 5 és csakis 5 kő kigyűjtése (tehát a 6 nem nyer) vízszintesen, átlósan, vagy függőlegesen.

A SWAP2 megnyitási szabályról bővebben: Az első (nyitó) játékos három követ rak le (fekete-fehér-fekete) bármilyen koordinátára a táblán. A második (fogadó) játékos három opció közül választhat:

a) Fehéret választ és lerakja a 4. követ.
b) Cserél, feketével lesz és a kezdő játékos rakja le a 4. fehéret.
c) Swap2 – még két követ helyez el (fehér-fekete), tehát a pozíció már 5 kőből áll. Ebben az esetben az első játékos választ színt.

A swap2 opciót leginkább akkor használják, amikor éles pozíció van a táblán, nehéz eldönteni, hogy melyik színnek előny és a két plusz kővel megpróbálható kiegyenlíteni az esélyeket.

Miért is érdekelhet téged egy ilyen verseny?

– A fizikai sportok mellett nagyon fontos mentálisan is edzeni magad, hogy mindig a toppon lehess.
– A versenyeken mindig remek a légkör, új embereket ismerhetsz meg, színt vihetsz egy borús őszi napba is.
– A legutóbbi négy Gomoku Világbajnokságot rendre magyar játékos nyerte, utóbbi kettőn a második helyezett is magyar játékos volt. Miért ne lehetnél TE a következő világbajnok?
– A Gomoku egy igazi művészet, kiváló szabadidős elfoglaltság, tökéletes hobbi, különösen a logikai játékok megszállottjainak.
– A Gomoku kortól és nemtől függetlenül űzhető, akár egy parkban, akár egy unalmas matek órán, vagy éppen otthon online, egy szóval: bárhol.

VERSENYKIÍRÁS

Minta a játszmák vezetésére

Elérhetőségek: 

Horváth Márk – mark1994horvath@gmail.com
+36306190478
László Zoltán – lzltn9@gmail.com, fb.com/maestro666

Kiegészítés

Demján Attila kétszeres világbajnok, 2 éve Dupszki Rudolf nyert, idén pedig László Zoltán. A magyarok elsöprően a legjobbak évek óta, ugyanakkor kevés a játékos, az utánpótlás nevelése is fontos feladat. Ezért is célszerű versenyeket rendezni és népszerűsíteni a játékot.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.