Hogyan tegyük színesebbé és eredményesebbé táblajáték foglalkozásainkat? 1.

letöltés 3 A lenti táblázatokat Elmetörő órán használtuk, a hejőkeresztúri iskolában.

Úgy gondolom, hogy jó lehet táblajáték szakkörre is, ezért most közreadom. Változatosságot, tudatosságot és egy kis motiváltságot vihet a foglalkozásba.

Mire alkalmas még?

Az 1. táblázatban játékcsaládok nevei olvashatók (alapul a www.jatektan.hu elnevezéseit vettem), így ezt a tanult játékok rendszerezésére javaslom. A tanult játékok neveit rendezhetik el benne. A játékcsoportok nevei értelemszerűen kicserélhetők.

Az engedélyezett módszer olyan készségek, képességek, kompetenciák alkalmazását készíti elő, amelyeket a 2. táblázat feladatai erősítenek tovább.

A 2. táblázat kérdései pedig a játékismereten túl a kezdeményezésre, a kapcsolatteremtésre, az együttműködésre, a kommunikációra, a lelkesedésre, a pozitív beállítódásra, azaz így együtt a szociális kompetenciákra helyezi a hangsúlyt. Mindeközben fejlődik a szóbeli kifejezőkészség is.

A táblázat folyamatos vezetése pedig tükröt tart a diákok elé, számvetésre késztet. (Használtunk ennél sokkal részletesebb gyakorlati feladatlapot is, idővel ezeket is bemutatom majd.) Abban látom még jelentőségét, hogy ráneveli őket: bizonyos dolgokat az életben is érdemes írásban rendszeresen rögzíteni: például célok kitűzése, napló írása, pénzügyi kimutatás stb.

NÉV:

  1. Milyen játékokat ismersz fel az asztalokon? Sorold őket játékcsaládokba, töltsd ki a táblázatot! (Elképzelhető, hogy egyik-másik többe is bekerülhet.) Elhagyhatod a helyedet, bárkitől kérhetsz segítséget, kivéve a foglalkozásvezetőt!

    táblázat-1

  2. Folyamatosan vezesd az alábbi táblázatot!

    táblázat-2Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

    Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Egy hozzászólás a(z) “Hogyan tegyük színesebbé és eredményesebbé táblajáték foglalkozásainkat? 1.” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.