Digitális oktatási eszközök és tartalmak Észtországból és más északi államokból

“Észtország és más északi államok ingyenes hozzáférést kínálnak digitális oktatási eszközeikhez a Covid-19 krízis idején.

A kezdeményezést – amely mára már az észak-európai államok közös ügyévé vált – Észtország indította el azzal, hogy a távoktatásban használt digitális eszközeit elérhetővé tette, így támogatva mindenkit, akinek meg kell birkóznia a megváltozott helyzettel. Az elérhető digitális megoldások listáján már több, mint 40 különféle oktatási eszköz szerepel, amelyek a nemzetközi nyilvánosság számára angol nyelven, ingyenesen hozzáférhetőek. (A lista folyamatosan bővül.)

A lista a https://education-nation.99math.com/ oldalról érhető el.

Néhány példa az elérhető eszközökre:

99math
https://99math.com/coronavirus-remote-learning
Az oldalon valós idejű matematikaversenyeket rendezhetünk, melyekkel szórakoztatóbb az alapok gyakorlása. Egyszerűen használható távoktatásban és osztálytermi tanórákon is.

3D learning
www.3dl.no
Több, mint 1000 elemet – 3D modelleket, videókat és animációkat tartalmaz. A felhasználók saját videókat készíthetnek, kvízeket és feladványokat oldhatnak meg. Ingyenes elérhetősége április 30-ig biztosított, de a helyzet függvényében várható a határidő meghosszabbítása.

Lingvist
lingvist.com
A Lingvist Classroom a diákok nyelvi oktatásában segíti a tanárokat, míg a legújabb fejlesztés, a “Course Wizard” (“Tanfolyam varázsló”) segítségével saját, egyedi tanórák állíthatók össze pillanatok alatt. A Lingvist az UNESCO Információs és Kommunikációs Technológiák az Oktatásban Díj 2019 jelöltje volt. Pedagógusok számára július 31-ig ingyenesen elérhető.

Az Észt Köztársaság Nagykövetsége és a Magyarországi Észt Intézet arra bátorítja a pedagógusokat, hogy próbálják ki ezeket az eszközöket. Kíváncsian várjuk tapasztalataikat arról, hogy hogyan, milyen órákon használták az elérhető eszközök bármelyikét. A június 20-ig választ adók között magyarra fordított észt irodalmi művekből összeállított könyvcsomagot és egy Észtországgal kapcsolatos, a nyertes által választott témában és időpontban tartott iskolai előadást sorsolunk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük 2020. június 21-én.

Visszajelző kérdőív: https://forms.gle/So7EucK5kDxFo9GP6