Villámjátékok matekórák elejére (vagy végére) 3.

Miért éppen a NIM játékok?

Azért, mert pofonegyszerűek, ugyanakkor elgondolkodtatók, van megoldásuk (nyerő stratégiájuk), de jól is játszhatók és mindezért izgalmasak, kiválóan szórakoztatnak. Egyszerre feladvány és játék.

A mostani sikerén jómagam is csodálkozom… Nem kell hozzá semmiféle eszköz, még papír, írószerszám sem.

„Ki mondja ki előbb a százat?” címet is adhatnánk neki. Vargha Balázs az előző (2. villámjáték) bevezetőjeként ismerteti.

Első verzió

A két játékos felváltva mond ki egy számot, a következő szabály szerint: a kezdő kimond egy számot, 1-től 10-ig. (Beleértve az 1-et és a 10-et is.) A második játékosnak hozzá kell adnia valamelyik számot 1-től 10-ig, és ezt mondja ki. És ez így megy tovább…

A játékot, az a fél nyeri meg, aki a 100-at kimondja.

Megoldás

Második verzió

Ugyanez, csak az elején kimondott és hozzáadható szám 1-től 9-ig lehetséges.

Megoldás

A gyerekek roppant módon élvezik, az ötödikesek különösen, a párokat én az osztályterem különböző szegleteibe küldöm, hogy minél kevésbé zavarják egymást.

Megjegyzés: természetesen működik a játék más számokkal is, például 1-től 8-ig is, ahogyan Vargha Balázs könyveiben is megtalálható.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

2 hozzászólás a(z) “Villámjátékok matekórák elejére (vagy végére) 3.” bejegyzéshez

  1. Nagyon köszönöm! Tényleg könnyen alkalmazható játékok, örömet, vidámságot hoznak a szünetekben a gyerekek életébe. Az első NIM játék a 15 kavicsos volt, amit alkalmaztam a negyedikeseimnél. Aztán vittem az elsősökhöz, majd az ötödikesekhez. Nagyszerű játékok!
    Köszönöm !
    Déri Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.