Többszemélyes stratégiai táblás játékok

 Mit tegyél, ha kevés a készlet, vagy eleve többen szeretnétek együtt játszani?

A táblás játékok általában kétszemélyesek, de vannak olyanok, amelyeket kifejezetten jobb játszani kettőnél több személynek.

Népszerű többszemélyes táblás játékok

Például az olyan hírneves táblások, mint a Blokus, vagy a „négyzetes” Halma, sokkal nagyobb élményt nyújtanak négy embernek, mint kettőnek. Játéktanításaim alkalmával soha nem hagyom ki ezt a két játékot. A felnőttek között is kedvenceknek számítanak.

A Halmának a Csillaghalma („kínai dáma, vagy sakk”) változatát akár hatan is játszhatják. Egész pontosan ketten, hárman, négyen és hatan.

A Béka egészen kivételes játék ebben a tekintetben, mert akárhányan játszhatják, mivel a szimmetria miatt nincs megkötés, ennek ugyanis nincs szerepe a kezdőállásban (közösek a bábuk).

Persze létszám tekintetében a játék élvezhetőségét mindig befolyásolja a résztvevők életkora, összetétele, azaz lényeges tényező a várakozás időtartama.

Különösen a figyelmedbe ajánlom Sótonyi Sándor táblás játékait, amelyek nemcsak azért különlegesek, mert akárhányan játszhatják, hanem azért is, mert egyediek a játékszabályok, több esetben két játékszakaszból is állnak. Ilyen például a Fűre lépni tilos (Lásd Játéktanítás csomag, 50 válogatott, sakktáblán (is) játszható táblás játék!). Játékaiból remek válogatást találsz a Játéktan honlapon.

Híres táblás játékok többszemélyes változatai

Sokak kedvencének, a Camelotnak is létezik hivatalos, négyszemélyes verziója, aminek a tábláját sajnos már nem találom, mivel a Camelot Világszövetség honlapja is „ködbe veszett”. (Ám szebbnél szebb kétszemélyes táblákat találhatsz még a Játéktan weboldalon.)

Sokan bizonyára tudják, hogy a sakkjátéknak is számos többszemélyes (három-, négyszemélyes) variánsa akad.

Milyen játékokat, hogyan lehet még játszani kettőnél többen?

Mondhatnám, szinte mindegyik táblás átültethető három, négy, vagy több játékosra. Mit ajánlott figyelembe venni ahhoz, hogy a játékélmény megmaradjon, sőt még növekedjen is? 🙂

Például a játéktábla méretét. Az írás elején említett Blokusnál és „négyzetes” Halmánál is nagyobb és előnyösebb a négyszemélyes tábla, mint a kétszemélyes. Nyilván ez a több jelhordozó (bábu) miatt van így. De kisebb, például sakktáblán is megoldható a Halma, csak akkor kevesebb bábut célszerű használni.

A formáját is szükséges megváltoztatni a tábláknak sok esetben, például a széleknél (Lásd három-, vagy négyszemélyes sakk.). Ennek egyszerű oka a kezdőállás.

Ha pedig nem tudjuk, vagy nem akarjuk ezt, azaz ragaszkodunk a négyzettáblához, akkor viszont a kezdőálláson kell változtatni. Mint például a 10×10-es dámatáblán. Ezen is játszhatunk egy jó dámapartit négyen, de a haderők széleinek találkozása miatt itt le kell vennünk néhány korongot.

Ehhez kapcsolódóan, ügyelni kell a szimmetriára is.

Előfordulhat, hogy plusz szabályokat is kell hoznunk, mint az Amőbánál:

  • Például mindkét oldalán nyitott hármas fenyegetést a soron következőnek védenie kell. Máskülönben nem lenne kifogástalan a játék.
  • Nagyobb létszám esetén (mondjuk négy felett) csökkenteni érdemes a nyerővonalat alkotó kövek számát ötről négyre, hogy ne húzódjon el végeláthatatlanul, és váljon unalmassá a parti.

Összegezve tehát: szabad kísérletezni a tábla méretével, formájával, a bábuk számával, kezdőállásokkal (ha van), esetleg a szabályokkal is.

Milyen lehetőség van még többszemélyes játékra?

Ha van elég tábla, de mégis többen szeretnétek együtt játszani, vagy a már jól ismert „probléma” áll elő, hogy páratlan a létszám, akkor van más megoldás is: több táblán, több játszmát vív mindenki egyszerre. Ez már komolyabb összpontosítást igényel, inkább felkészültebbeknek való. Lehetséges három, négy személynek egyaránt. Ehhez szükséges lehet az asztalok más elrendezése is. Még magasabb szint: nemcsak több táblán, hanem többféle játékot játszani egyszerre, de ez már inkább mókázásra való. 🙂

Erről és sok más hasznos fogásról is írtam ebben a PDF-ben:

Játsszunk táblajátékot! (a „táblajátékozás” kézikönyve)

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Játéktanítás és Alkalmazás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.