Sakkvarik 4. – A maharadzsa és a szipojok

maharadzsa Előnyadós játék, aminek lényege az eltérő minőségű és mennyiségű haderők: az egyik oldali létszámbeli fölényt erősebb figurák ellensúlyozzák a másik oldalon.

A maharadzsa a teljes sötét haderő ellen.

Kezdőállás: sötét a szokásos módon, világos maharadzsa a világos király helyén.

maharadzsa

Szabály

Sötét a szokásos módon, a sakk szabályainak megfelelően, némi korlátozással: nincs sáncolás és gyalogátalakulás.

A világos maharadzsa léphet vezér (királynő) módra és huszár (ló) módra is. Vagyis az összes tiszt tulajdonságaival rendelkezik.

MAHARADZSA ÉS A SZIPOJOK

Cél

A világos maharadzsa célja csak egy lehet: mattot adni a sötét királynak. (Bármily meglepő, lehetséges!)

MAHARADZSA ÉS SZIPOJOK MATTÁLLÁSOK

Sötét célja pedig leütni a maharadzsát. (Vagy mattot adni neki. Ebben a változatban sakkot is kaphat a maharadzsa.)

Megjegyzések

Világosnak ki kell használnia a figura mozgékonyságát, taktikus, váratlan húzásokkal meglepni az ellenfelet. Ügyesen szétzilálni, felmorzsolni a sötét erőket, egyenként leszámolni velük.

Sötétnek az „egységben az erő” elve alapján kell küzdenie. Ha sikerül egyben, védett állapotban tartania haderejét, akkor nyert ügye van. A „csapat tagjainak” egymást támogatva kell a maharadzsát „kutyaszorítóba” kergetni, ahonnan már nincs kiút.

Értékelés

A játék kitűnően alkalmas a figyelem, a képzelet és legfőképpen a kombinativitás fejlesztésére: mindkét játékosnak szüntelenül választania kell a sokféle kínálkozó lépés lehetőség közül. A sötét bábukat irányítónak az összehangoltságra kell elsősorban figyelnie – lehetőleg minden bábja védve legyen –, a világosnak pedig arra, hogy hogyan csússzon ki sötét karmai közül. Az előbbinek tehát valamilyen stratégiát kell kidolgoznia – beszorítás, védettség –, az utóbbinak pedig folytonosan alkalmazkodnia kell a változó helyzetekhez, ami taktikai gondolkodást igényel.

Véleményem szerint ennek a játéknak komoly hozadéka van a klasszikus sakkot művelő gyerekek számára is: egyrészt a változatosság (mindkét oldali szerep), másrészt – a sötéttel játszók esetén – ráébreszt és rákényszerít az összehangolt támadásra, ugyanakkor a saját figurák állandó védettségére.

Változat

Maharadzsa helyett „szuper maharadzsa”

Létjogosultsága van, mert statisztikailag kimutatható sötét erőfölénye.

A „szuper maharadzsa” az előbbi tulajdonságokon túl még rendelkezik a „táltoséval” is. Ha a ló ugrását (1,2)-vel jelöljük, akkor a táltosé (1,3). Tehát vízszintesen, vagy függőlegesen 1-et, rá merőlegesen 3-at.

MAHARADZSA ÉS A SZIPOJOK SZUPERMAHARADZSA

Részlet, felhasznált irodalom

Mészáros Mihály: 50 válogatott, sakktáblán (is) játszható táblás játék (2013., pdf könyv)

Mészáros Mihály: Játsszunk táblajátékot! (2012., pdf könyv)

A játék leírása megtalálható Birkás György: 200 játék a sakktáblán (Magyar Sakkvilág, 2006) és Zdzislaw Nowak: 50 táblás játék – A malomtól a góig (Gondolat Könyvkiadó, 1982) című könyvekben.

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.