Richard Gere mit gondolt Robert De Niroról?

Richard Gere Évekkel ezelőtt azt olvastam, hogy Richard Gere, a híres amerikai filmszínész még pályája kezdetén beült valamelyik moziba, egy Robert De Niro filmre. Hogy melyik film volt az? Nem tudom már, de talán nem is esett szó erről ebben a cikkben.

Robert De Niro

Richard Geret olyannyira lenyűgözte De Niro alakítása, hogy saját maga számára teljesen reménytelennek, elérhetetlennek érezte ezt a szintet. Mély depresszióba esett, és azzal a gondolattal kezdett foglalkozni, hogy abbahagyja a filmezést, a színészetet.

Azután később, valamilyen oknál fogva másképp döntött… Elmondható, nagy szerencsénkre, mert most sok kiváló Richard Gere alakítással lenne szegényebb a filmvilág.

Nem tudom, mi igaz ebből a kis történetből, de ettől függetlenül fontos tanulsággal szolgálhat számunkra…

A lényeg, hogy Richard Gere megtalálta a helyét a filmvilágban. Úgy gondolom, ugyanígy, ebben a „táblajátékos” történetben is lehet mindenkinek fontos szerepe. Például e sorok Olvasójának is…

Amikor a táblás játékokról beszélünk, hajlamosak vagyunk csak a versenyekre, vagy – még ez a jobbik eset – a gondolkodás fejlesztésére gondolni… (Sőt, még olykor az is nagy dolognak számít, ha valaki a sakkon és a malmon kívül ismer más táblásokat.)

Ez már önmagában is elismerésre méltó, de sokszor elfeledkezünk arról, hogy a gyerek a játék közben nemcsak gondolkodik, kombinál, hanem társaival kapcsolatot teremt, kommunikál, gyakorolja a társadalmi együttélés alapvető normáit. Miközben a játékra összpontosít.

Érdekes, hogy sok figyelemzavaros gyerek táblajátékozás közben mennyire tud koncentrálni! Még a gongszót sem akarják meghallani!

A közösségi élmény pedig egyenesen felülmúlhatatlan! Hát még, ha sikerrel is párosul.

Ezenkívül ott van még a gyakorlás, aminek révén fejlődik a gyerek türelme, akarata, kitartása.

Ja, és majdnem kifelejtettem a játékok feszültséget levezető, mentálhigiénés hatását, amelyet nap mint nap tapasztalok…

Egyszóval minden érdeklődőre nagy szükség van a saját intézményében azért is, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen táblás játékokat játszani, gyakorolni. Feltételezem, még mindig akad egy-két szkeptikus. Kár, hogy nem tudják, milyen sokat veszítenek – persze, legfőképpen a diákok!

Az a véleményem, hogy soha nem volt még annyira szükség a táblás játékok iskolai bevezetésére, mint manapság! Már intézményenként egy-két pedagógus is elég, hogy ott elinduljon a folyamat…

Most pedig itt van egy terjedelmes, de igen velős írás, Nagy László Játéktan jegyzete, amely kezdők és haladók számára egyaránt kiváló támaszként szolgál. Egyedülálló a maga nemében.

célbafutás

Tudom, a kezdő kollégák, a táblásokkal még csak most ismerkedők leginkább a táblákra, a játékleírásokra „vadásznak”, ami teljesen érthető. Nos, ebben van töméntelen, lesz miből választani…

A haladók pedig igencsak szép számmal találnak benne elemzéseket, fejlesztésre alkalmas, életkorhoz, játéktudáshoz adaptálható anyagokat.

Tehát itt a Játéktan jegyzet, amely ingyenesen letölthető.

Jó tanulmányozást hozzá!

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.