Pylos – kincs a közelmúltból

pylos A Pylos egy piramisépítő játék: az „építő” játékok sorába tartozik, amelyek akkor érnek véget, ha a jelhordozók (vagy egy részük) valamilyen sajátos alakzatba (híd, piramis, „paca”) tömörülnek. Itt tehát egy piramisba… Mint egy másik – magyar fejlesztésű – táblajáték, a Cubicup.

A Pylos rövid leírása

Eszköz

A legjobb – a 4×4-es négyzetes rács, hozzá való 15-15 eltérő színű golyó az ellenfeleknek.

Egyik legtetszetősebb kivitelezése, ha a négyzetes tábla tojástartó, a golyók pedig pingpong labdák.

Szabály

Kívülről helyezhetők a tábla rácsnégyzeteibe a golyók. Azonban egymásra is tehetők, ha mind a négy tartó golyó megvan. Az így lerakott golyók piramist építenek fel.

Cél

A Pylos játékban győztes az, akinek az összes golyó elhelyezése után a saját színű golyója foglalja majd el a piramis csúcsát.

1. „spórolási” szabály: a táblán lévő golyók áttehetők magasabb szintre, valamely négyes tetejére.

2. „spórolási” szabály: a saját színből létrehozott négyes esetén visszavehető 1, vagy 2 golyó, tetszés szerint. Golyót tartó golyó nem vehető vissza természetesen.

A Pylos tanítása

Kisebbeknél, de egyébként is ajánlott csak az 1. „spórolási” szabállyal kezdeni.

Alkalmazás

Taktika, számolás, mértani formák

pylos

A Pylos hosszabb leírása

20. századvégi játékfejlesztés, egyike a legsikerültebbeknek. Több „generáció” egyik kedvence. Szinte állandó vendége Hétpróbás versenyeinknek. Kisebbek is játszhatják.

Alkotórészek: egy 4×4-es négyzettábla, 15-15 jelhordozóval (golyóval).

Oktatási jelentősége

A Pylos, a piramisforma történelmi (pl. Egyiptom) és matematikai (pl. négyzetes gúla) ismeretek felé vezet. Már kicsik is gyakorolhatják általa a stratégiai, valamint elsősorban a taktikai gondolkodást. Fontos szerep jut a számlálásnak, a párokba (páros, páratlan – paritás) rendezésnek. Rögzülnek a számképek 4-ig.

A játék

Nincs kezdőállás. A játékosok felváltva helyezik el golyóikat a mezőkön, vagy a már kialakult négyesek tetején.

Nyertes az, akinek a saját golyóját a kialakuló piramis tetejére sikerül helyezni. Természetesen ennyi szabály esetén mindig a második játékos nyerne, hiszen az első golyói fogynának el előbb. – Létezik tehát két úgynevezett Pylos „spórolási” szabály is:

 • Játéktáblán álló golyó áthelyezhető magasabb szintre – négyesek tetejére -, mint ahol van. Ezzel nem pazaroljuk a játéktéren kívüli golyóinkat.
 • Ha saját színből négyest alakítottunk ki, akkor – ugyanabban a lépésben – visszavehetünk 1, vagy 2 saját golyót (bármelyiket) a táblán lévőkből. Ez azonban nem kötelező érvényű és tartó négyesből nem vehető ki golyó. Tartó négyes: amin golyó van.

Tanítási javaslatok

Kicsiket célszerű rávezetni, hogy a játéknak nincs értelme puszta rakosgatással, plusz szabályok nélkül. Előbb-utóbb rájönnek, hogy így „dögunalmas” a játék.

Előbb csak az egyik szabályt – szerintem az elsőként említettet – vezessük be, majd, ha jól megy, következhet a második is.

Módosítások

Több módosító ötlet is színesítheti a későbbi „piloszozást”. A Pylos esetén nagy valószínűséggel nem fog sikerülni a „feltuningolás”, mivel a játék eredeti ötlete elsőrangú, rendkívül jól működik, nehéz lenne felülmúlni. Azonban megér néhány kísérletet, próbálkozást már csak a gondolatok megindítása, a kreativitás, a képzelőerő fejlesztése miatt is. Utána értékeltethetjük a változatokat: kinek melyik tetszett, melyik nem, miért?! Néhány lehetőség:

 • Visszavétel (második spórolási szabály) megengedett egyenes vonalú négyes esetén is. Ez ugye csak az alapszinten lehetséges. (A fölötte lévőkön nem fér ki.)
 • Játsszuk a Pylost úgy, hogy alulról fölfelé (első spórolási szabály) az ellenfél jelhordozóit is tehetem.
 • Nincs „enyém-tied”, 30 egyforma színű golyó van. Nyilván ebben az esetben a második szabály érvényét veszti.

Megvalósítási ötletek

Először is leszögezem, hogy a Pylos táblajátékot gömbformákkal a legjobb játszani, semmivel nem érhetünk el ilyen hatást, ilyen népszerűséget: kényelmesen kézbe vehető, lerakható, visszavehető és még tetszetősen látványos is. Honnan szerezzünk akkor gömbformákat (golyókat)?

 • Játékkereskedésekben gyakran kapható Pylos készlet. Tehát, ha intézményünk, vagy a saját pénztárcánk megengedi, meg is vásárolhatjuk. Vannak azonban más lehetőségek is.
 • Nagyáruházakban, a dekorkövek között általában gömb formájúak is találhatók. (Vagy a bejáratnál gyakori műanyag, vagy üveggolyók.) Ilyeneket vehetünk különböző színben, s már egy – egy háló esetén is több Pylos készletre valót szerezhetünk itt be. Táblát pedig készíthetünk gyurmából, gipszből stb. Az anyagba belenyomva a golyókat, létrejön a 4×4-es tábla a mezőkkel. Táblát készíthetünk pl. keménypapírból is, 4×4-eset – a négyzetes mezőket kivágjuk.
 • Pingpong-, vagy teniszlabdák beszerzésével is szert tehetünk jelhordozókra, más-más színből. Ennek érdekében be is festhetjük valamelyik csoportot. Asztalitenisz labdához pedig tábla gyanánt kitűnő lesz a nagyobb méretű tojástartó a kívánt méretre (4×4) vágva.
 • Egyéb változatok még a gömbszerű formára: tojás-tojástartó, házi készítésű gömbök pl. papírból, krepp-papírból stb.

Mi van azonban, ha más módot kell keresnünk?

 • Alkalmazható Pylos játék céljára a gyufásdoboz. Még csak nem is kell különbözőnek lenniük, az egyik játékos tetejével felfelé fordítva helyezi le az övéit! Ajánlatos a tábla mezőit a dobozoknál kissé szélesebbre venni, hogy kényelmesebb legyen a fogásuk.
 • Hasonlóan megfelelhet az ömlesztett sajtos, „mackó” sajtos doboz is.
 • Megteszi a célra – bár nem tökéletes – a kocka, a korong, a kártyalap, nyilván mindegyik két színből.

Forrás

Mészáros Mihály: Játsszunk táblajátékot! (2012) e-könyv (pdf)

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

4 hozzászólás a(z) “Pylos – kincs a közelmúltból” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Gondolkodási és digitális kompetencia fejlesztése – táblajátékokkal | meszaros-mihaly.hu

 2. Visszajelzés: Színezős játékok | meszaros-mihaly.hu

 3. Versenyszerűen, elkerülhető a némi gyakorlattal már mindig azonos néhány kezdő lépés ismétlődése, ha 7×7-es táblán úgy indul a parti, hogy nem léphet ki egy 4×4-es “foglaláson”. Az tehát, hogy a 7×7-es tábla melyik 4×4-es részén lesz majd a küzdelem az első néhány lépés dönti el. (Legkevesebb ugye, az átlósan egymástól két mezőnyi távolságra elhelyezett golóval.)
  Praktikusan, indulhat úgy is, hogy papíron-ceruzával…, majd ha kialakult a 4×4-es “földszint”, akkor a közösen összehozott kezdőállást felrakják a 4×4-re…

 4. Visszajelzés: Amitől a táblajáték foglalkozásoknak működniük kell 1. | meszaros-mihaly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.