Üdvrivalgásban törtek ki, amikor szabadon választhattak játékokat…de aztán mégis többen ezt kérték…

Ha meg szeretné tudni, hogyan érhet el folytonos sikerélményt, örömöt és megelégedettséget a táblajáték foglalkozásain, akkor itt megtalálja az általam használt technikákat – módszereket és eszközöket –, és hogy miért alkalmazza ezt minél hamarabb.

Emlékszem, amikor 2004 decemberében először vettünk részt gyerekekkel a Hétpróbán, Budapesten

Ez a Magyar Táblajátékosok Társasága által jegyzett esemény – Dr. Nagy László (Nagylaci) rendezésében – óriási élmény volt mindannyiunknak és azóta is, minden alkalommal annak érezzük.

Még három hasonló következett, de 2005-től már mi is elkezdtünk rendezni Hétpróbás Bajnokságot itt, Hejőkeresztúrban. 2018 decemberében ez már a 13. ilyen esemény volt, és nagy örömünkre mindig vannak újabb érdeklődők, becsatlakozók, akiket megérint a verseny szelleme.

A Hétpróba a játéktudás, a versenytaktika, a leleményesség, a kockázatvállalás, a kapcsolatteremtés, az együttműködés, az önálló konfliktuskezelés, az egyéni döntések, a békés megegyezések, az érdekérvényesítés nagyszabású vetélkedője, ahol nemcsak az ész, hanem a vállalkozói, a szociális kompetenciák is erőteljesen dominálnak.

Évekkel ezelőtt vetődött fel bennem: hogyan lehetne a „hétpróbás” hatásokat, élményeket mindennapossá tenni?

Sokat kísérleteztem az elmúlt években, és egyre több jól működő módszerre, eszközre bukkantam. Amelyek folyamatosan kerültek be már eddig is a Táblajátékkal Eredményesen Nevelők Klubja (TENK) anyagába, de a java még hátravan: újabbak is belekerülnek, egyre inkább. A legfrissebbek is. Többségüket leteszteltem, kipróbáltam, alkalmaztam saját tanítványaim körében.

Úgy gondolom, ezeknek a tanulásszervezési módszereknek, a gyakorlatias feladat- és játéklapoknak nem kis részben köszönhető, hogy a Hétpróbán még mindig velünk kell számolnia elsősorban annak, aki az élre akar törni. Mind egyéniben, mind csapatban. Pedig direkt módon alig készülünk rá a sok egyéb verseny, program miatt.

Persze, nem a „hétpróbás” szereplés a legfontosabb. Hanem az, hogy ezeken a gyakorlatokon, feladatokon keresztül pallérozhatják elméjüket a diákok, az unalom legcsekélyebb jele nélkül. Ha pedig ez mégis bekövetkezne, akkor mivel és hogyan tudunk ennek véget vetni? Mindezt bármilyen tanulói összetételnél. A miénk sem válogatott, ez közismert.

Kompetencia, PISA és egyebek…

Sokat beszélnek az oktatás berkein belül és kívül arról, hogy

 • nemzetközi viszonylatban mennyire le vagyunk maradva a tanultak alkalmazása terén, a kompetencia felmérések ezt bizonyítják;
 • milyen fontos a csapatmunka, mert erre lesz majd szükség a munkahelyeken;
 • mennyire fontos az egyéni helytállás is, a felelősség vállalása, mert minden munkahelyen, vállalkozásban le kell tenni valamit az asztalra;
 • diákjaink mennyire motiválatlanok;
 • mennyire lényegbevágó az önképzés, az élethossziglani tanulás, a változó körülményekhez történő alkalmazkodás;
 • mennyire fegyelmezetlenek, türelmetlenek a mai gyerekek;
 • milyen nehéz őket lekötni még rövid időre is, értelmes tevékenységgel.

Bizonyára Ön is tudná folytatni a sort… Mégis, úgy tűnik, alig történik valami a változás érdekében…

Hát, akkor én mutatnék itt valami eredetit… Ami ezt a változást elindíthatja.

TENK (Táblajátékkal Eredményesen Nevelők Klubja) tagság (letölthető, PDF tananyagok)

Több, kisebb csomagra bontottam:

 • Tanterv, tanmenetek (már nem kapható)
 • Fejlesztő anyagok (játéklapok, feladatlapok, játéktanításhoz, egyéb) (egyelőre még a Táblás-Matekkal együtt kapható)
 • Óravázlatok (már nem kapható)
 • Játéktanítás elemei feladatlapokkal 

Mit tartalmaznak?

Játéktanítás elemei 

A legfontosabb játékokhoz tanítási javaslatok. Mit, miért, hogyan? Célokból kiindulva. Hogyan induljunk el? A legelső lépésektől a feladatlapokig.

6 elsőosztályú játék, ilyen sorrendben:
Kutya-macska (British Square), Szoliter, Béka, Atari Gó, Teeko, Reversi.

A Kutya-macska a kicsik (kezdők) egyik legszuperebb játéka, legfőbb erősségei: kombinatív, elősegíti az ismerkedést, a tájékozódást a játéktáblán (pl. irányok).

A Szoliter az egyszemélyes feladványjátékokat kedvelők kincsestára, sokféle táblán játszva, erősségei: az algoritmikus gondolkodás egyik prominens gyakorlóterepe, roppant módon népszerű, a lelki problémák gyógyítója, páratlan létszám esetén kisegít.

A Béka az egyik legszórakoztatóbb, legkedveltebb táblás (pár éve még „klubja” is alakult nálunk), erősségei: több személy játszhatja (elméletben akármennyi), kombinatív, algoritmusok a köbön, kötetlen csapatversenyre is alkalmas. Számolást fejlesztő.

Az Atari Gó a „császári” játéknak, a Gónak bevezető játéka, alapjainak a gyakorló iskolája, amely a taktikájába is bevezetést nyújt, erősségei: kombinatív, algoritmusos, számolást fejlesztő.

A Teeko a Vonalnyerők egyik gyöngyszeme, lerakosgatós-lépéses, amellyel a táblán történő elmozdulásokat (téri irányokat) gyakoroltathatjuk, erősségei: könnyen megtanulható, kombinatív.

A Reversi az egyik legösszetettebb és legnépszerűbb versenyjáték, erősségei: sokféle változattal rendelkezik, több lépcsőben tanítható, ezért kezdők és haladók számára is ideális játék. Sokat ígérő játék a matematikai képességek és a számolási készség fejlesztésének terén.

Játéktanítás lépésről lépésre, begyakorláshoz gyakorlatok, mélyítéshez és a matematikai képességek fejlesztéséhez feladatok.

Hogy a játéktanítás hatékonyabb legyen, a matematika és a fejlesztő foglalkozás pedig játékosabb, élménydúsabb és eredményesebb legyen! Önnél pedig mindennapossá váljon az öröm és a megelégedettség.

A csomag tartalmát naponta fogja megkapni, 6 adagban.

Ára: 6 900 Ft !

MEGRENDELEM

Azonban a TENK 2 éves (!) tagság a sokkal előnyösebb választás hosszú távon!

Rengeteg fejlesztő anyag, feladatlap és ezenkívül:  

számolatlan táblajátékos fejtörő, rejtvény feladatlapokon, a gondolkodás fejlesztéséhez gyakorló feladat- és játéklapok.

Összegezve: rengeteg fejtörőre, a gondolkodási és szociális képességeket (is) erősítő játék- és feladatlapokra, gyakorlatias mintaanyagokra számíthat.

Teljes mértékben kapcsolódva a Komplex Alapprogram Logikai alprogramjához, hogy ahhoz tapasztalatokra épülő, rögtön alkalmazható, gyakorlati segítséget kapjon! 

A 2 éves TENK tagság ára: 34 900 Ft volna, de…

Most, kivételes lehetőségként mindössze 9 900 Ft!!!

MEGRENDELEM

A tagsági anyagok meghatározott időközönként érkeznek a megrendelőhöz két éves időtartamon keresztül.

A csomag gyakorlatias, lényegbevágó, azonnal használható.

Ha belefáradtak a kompetencia tesztekbe, akkor  észjátékokkal és rájuk épülő fejtörőkkel viszont fenntartható az érdeklődés, megoldható és változatossá tehető a felkészülés

Nemcsak az iskolai munkában hagyományosan felértékelt intellektuális tehetségeket erősítheti vele, hanem a szociálisakat is, például a játéklapok révén – egymás tanítása, tanulás egymástól, együttműködés –, vagy a vállalkozói kompetenciákat – irányítás, szervezés, megegyezés, kommunikáció –, amelyre a hétköznapi, vállalkozói léten kívül is igen nagy szükség van.

Motivációban pedig nem ismerek még egy olyan eszközt, amely ennyire és ilyen nagy számban meg tud szólítani mindenféle képességű és környezetből származó gyereket. Nemtől és kortól függetlenül.

Figyelem!!! A 2 éves tagsághoz már nem lehet hagyományos úton hozzájutni, sőt egy ideje már nem is kapható… Ez most egy kivételes ajánlat, ami addig tart, amíg fenn látja.

… a kompetenciafejlesztés (számolás, olvasás-szövegértés, matematikai, szociális…), a tehetségek felkarolása és a tanulók motiválása terén most nagyot léphet előre… akkor tegye meg még ezt a lépést, rendelje meg a tagságot, és új dimenziókba fogja juttatni a foglalkozásait! Sajnos lehet, hogy holnap már késő lesz. Ez egy kivételes alkalom.

A csomagok tartalmát, a tagsági anyagokat PDF formában töltheti le a gépére, és akkor kezdheti alkalmazni, amikor csak akarja! Nem érdemes késlekednie, ajánlott minél hamarabb belefognia.

Biztos vagyok abban, hogy mindennapossá fog válni a jókedv, a lázas örömmel végzett tevékenység! A gyakorlatokat és a feladatokat végeztetve hatalmába fogja keríteni a megelégedettség jóleső érzése, hogy végre, ismét egy szuper, élményekben dús, hasznos dolgot csinál!

Mondjon nemet, vagy igent, de ezt MOST kell eldöntenie, mert ez az ajánlat már csak igen rövid ideig tart!

TENK 2 éves tagság kedvezményes megrendelése:

Adatait bizalmasan kezelem, harmadik félnek semmilyen körülmények között nem adom ki.

Ez a megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak megfelelően irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 1999. (II.5.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. Az űrlap beküldésével elismeri, hogy a meszaros-mihaly.hu Általános szerződési feltételeit megismerte, elfogadja és magára nézve kötelezőnek tekinti. Megrendelését 8 napon belül következmények nélkül visszamondhatja írásban, az info[@]meszaros-mihaly[.]hu címre küldött e-mailben. 

Név*:
E-mail cím*:
Postázási cím*:
Postázási név*:
Számlázási cím*:
Számlázási név*:
Telefonszám*:
Üzenet:Üdvözlettel: Mészáros Mihály

Ui. Igazán nem mondhatja, hogy ez nem jó ajánlat! És rövid ideig tart.