Miért különleges esemény a Hétpróbások Országos Bajnoksága?

Júniusban rendezzük a hejőkeresztúri iskolában, immáron 11. alkalommal. Korábban már többször is írtam erről az egyedülálló versenyről:

Hétpróbások Bajnoksága 2014 – képekben

Összefoglaló a 2016. évi, 10. hejőkeresztúri Hétpróbások Bajnokságáról

Videók is megtekinthetők róla, például itt, ebben a beszámolóban:

Hétpróbások Bajnoksága 2015

Most itt összefoglalom néhány fontosabb összetevőjét, amely mind hozzájárul ahhoz, hogy igazán egyedi és semmihez sem fogható versenyformának tekinthessük:

  • Hétféle játék áll a versenyzők rendelkezésére, amelyek közül minden parti előtt tetszés szerint választhatnak, közös megegyezés alapján. Minél több játékban gyakorlott valaki, annál nagyobb az esélye a sikeres szereplésre.
  • Kihívásos a verseny, szabadon választhat mindenki ellenfelet (játszótársat). Ez persze csak bizonyos mértékig igaz, mert a visszautasításnak feltételei vannak: csak abban az esetben utasíthatom vissza a kihívót, ha már játszottam azt a játékot, amelyre a kihívás vonatkozik.
  • A versenyeredményt nemcsak a játéktudás, hanem a versenytaktika, a találékonyság, a pillanatnyi helyzetfelismerés, az önérdek érvényesítésének képessége és a megegyezésre törekvés is befolyásolja.
  • A pontszámítás is kifejezetten eredeti: a végelszámolásnál nemcsak a győzelmekért járó alappontokat kapom meg, hanem a legyőzött ellenfelek alappontszámait is. Így nyertes játszmák esetén a játszótársak erőssége is meghatározó a végeredményre nézve (beépített Berger-számítás).

Ennyit elég is írnom róla, mert egy leírás úgysem adhatja vissza a Hétpróba utánozhatatlan atmoszféráját, sajátos hangulatát. Aki szeretné megtapasztalni ezt, jöjjön el június 12-én, egy hétfői napon a hejőkeresztúri iskolába és maradandó élményben lehet része!

Addig is innen letölthető az idei Hétpróbások Országos Bajnokságának versenyfüzete: Játék- és versenyszabályok

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.