Mi volt az év legnagyobb felfedezése számomra?

Legalábbis eddig…

Folyton agyalok, hogy mivel tudnám még jobban lebilincselni a gyerekeket, próbálkozom hol ezzel, hol azzal… Még akkor is, ha nincs gond a lelkesedéssel.

Még inkább nem lesz, ha játéklap, háziverseny, szimultán is terítékre kerül. Erről beszámoltam tavaly már részletesen néhány bejegyzésben. Apropó, szimultán

Először is a következő kérdéseket tenném fel… Vannak már kiemelkedő táblajátékosaink? Hát olyan gyerekek, akiket még nem nyűgöztek le a táblások? 🙂 Melyek a leginkább kedvelt játékaik?

A kiemelkedő diák adjon szimultánt valamelyik népszerű táblásból a kevésbé lelkeseknek! Akár több ilyen csoport is kialakítható. Idővel át is járhatnak egyikből a másikba. Biztos, hogy az unott képűek lelkesebbek lesznek, talán még a szemük is csillogni fog!

Játéknak ott az Amőba, a dámajátékok (pl. brazil), a Mancala, ezek biztos befutók! De választható más is! Az élmény nem fog elmaradni.

Mi volt tehát az a bizonyos felfedezés?

Már évek óta ismerek, használok képes, ábrás, táblázatos rejtvényeket: színezős feladványokat, latin négyzeteket, sudokut, darts-ot, számpiramisokat, bűvös négyzeteket és sok mást is. Többnyire Ujvári István könyveiből, vagy a Logika újság példányaiból válogatok. Újabban egyre többet magam állítok elő. Másmilyeneket is, táblásokhoz kapcsolhatókat. Miért szeretem ezeket?

Azért, mert jól színesíthetők velük nemcsak a matek, vagy táblajáték szakkörök, hanem a tanórák is. Érdemes ezeken is néhány percet áldozni rájuk, legalább ráhangolásképpen, vagy levezetésképpen. Amikor ezeket bevetem, olyankor nincs nyavalygás, sóhajtozás, annál inkább pirosodik az arcuk, még a fülük is!

Ha már ismertem, akkor mi ebben a felfedezés?

A hatás mértéke. A – mondhatni – frenetikus siker, hogy nem győztem óráról órára adni a fejtörőket egymás után. Többször zavarba jöttem, mert elfogyott. Többet kellett volna fénymásolni. Ki gondolta volna, hogy ennyire fog tetszeni?

Főleg a sudoku. Ezt is lehet picit „táblásítani”, egyszerűsíteni: különböző színű kövekkel, mini táblán (4×4).

Vagy a rokonjáték, amiből kialakult, a latin négyzet.

Vagy a számolósok: darts, számkeresztrejtvények, számpiramisok és a többi ilyen.

Fontos nevelési tényezők is előjönnek ám itt, de erről majd máskor…

Addig is van itt néhány idevágó anyag, amivel biztosan sikert arat:

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.