Mi köze van 2002 legjobb filmjének a Hétpróbához?

egy csodálatos elme film 2002-ben 4 Oscart kapott ez a Russell Crowe főszereplésével készült film, közte a legjobb filmnek járót is. Az Egy csodálatos elme John Forbes Nash amerikai Nobel- és Abel-díjas matematikus életét mutatja be, talán láttad is.

Most azonban nem a filmről szeretnék írni, hanem a címben feltett kérdésre válaszolni…

john nash

John Forbes Nash

John Nash néhány évvel Piet Hein dán matematikus, feltaláló (Soma építő-kirakó), tervező, költő… után, de tőle függetlenül feltalálta a Hex nevű játékot. Azt olvastam valahol, hogy a inspirálta őket egy hozzá hasonló, mély játék létrehozására.

piet hein

Piet Hein

A leghihetetlenebb számomra talán az, hogy egymástól függetlenül sikerült megalkotniuk ezt a hozzáértők szerint is valóban mélységű, kiváló játékot!

A Hex egyike lesz 2018-ban – már nem először – a szokásos júniusi Hétpróba játékainak. Ennek táblája a standard 11×11-es:

hex tábla

A kép forrása a www.jatektan.hu. (Ott pedig klikk a linkekre!)

Játszható más méretű, például 7×7-es, 12×12-es, de akár 19×19-es, azaz a nagy gó táblával megegyező méretű táblán is. Ugyanúgy, rácspontokon is lehet, háromszögrácsos táblán.

A játék lényege a „hídépítés”: az nyeri a játékot, akinek sikerül saját, lerakott köveiből folytonos, összefüggő vonalat kialakítania a játéktábla két széle, szemközti sora között.

A játék kezdetekor előbb meg kell választani a játékosoknak az összekötendő saját két szemközti alapvonalukat. Az első követ tilos a rövidebb átlóra helyezni.

Mindössze ennyi a szabály…

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.