Kiskockák minden mennyiségben

 Úgy emlékszem, 2006 táján találkoztam először a CubiCup nevű magyar fejlesztésű táblás játékkal, egy Nagy László által szervezett budapesti táblajátékos eseményen, versenyen. Egy Hétpróba, vagy Logikaszinó volt, az biztos.Találkoztam a fejlesztővel, Kovács Gáborral is, aki bemutatta a játékot egy próba partin keresztül.

Igazi telitalálat ez a játék: kombinatív, térlátást fejlesztő, élmény játszani! Ráadásul magyar. Gondolatisága, amely a játék céljában és szabályában mutatkozik meg, a Pylos-szal mutat rokonságot, de mégis teljesen más a fílingje.

Itt a leírása a Játéktanon egy példajátszmával: CubiCup

A játék tehát zseniális, több figyelmet érdemelt volna az oktatás részéről ugyanúgy, mint a többi – különösen magyar – fejlesztés.

Viszont most nem erről a táblás játékról akarok írni, hanem a címben szereplő kiskockákról.

Mégis, miért a CubiCup játékkal kezdtem ezt a bejegyzést?

Ennek oka – ha valaki nem ismerné – az, hogy ennek a játéknak a jelhordozói (bábui) kisebb méretű kockák. 28-28 darab, kétféle színben.

A CubiCup kiskockái már önmagában is a matematika oktatás egyik alapeszközévé kellett volna válnia a sokoldalú felhasználhatósága miatt. Erről régebben már említést tettem.

Másfél centi élhosszúságú, fából készült kiskockákat képzeljünk el. Általában kék és rozsdabarnára színezettek. Nagyon sok mindenre használhatók: testek építésére, térfogat és felszín számítására, megtapasztalására, minták, sorok kirakására, számlálásra, de nem sorolom, mert itt van egy két évvel ezelőtt megírt cikkem róla: Miért legyen ilyen minden iskolában?

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Játéktanítás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

2 hozzászólás a(z) “Kiskockák minden mennyiségben” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.