Ki hallott már olyat, hogy… Bolotudu?

bolotudu1 Igazi kuriózum ez a szintén Afrikából származó táblás. Emlékeztet a malomra és egy picit a mancala-bantumira is. Mégis teljesen más. Sőt, minden általam ismerttől is eltér… Legalábbis ütésében.

A tábla 5×6-os méretű, mint a szenegáli dámánál. 12-12 kővel játszható.

Szabályok

A játék 1. része

Nincs kezdőállás, lerakással indul a játszma, mint például a szidzsa esetén. A játékosok felváltva helyezik el valamennyi kövüket párosával a tábla mezőin, egyetlen megkötéssel: 3 egyszínű kő nem kerülhet közvetlenül egymás mellé sem vízszintesen, sem függőlegesen! (Átlósan lehet.)

bolotudu1

A játék 2. része

A 2. részben éppen az a cél, hogy saját köveinkből 3-at közvetlenül egymás mellé, egy vonalba rendezzünk. Ráadásul minél többször! Hogyan tehetjük ezt meg?

Lépni vízszintesen és függőlegesen lehet, szomszédos üres mezőre. (Átlósan nem.) Ha a lépésünk során 3 kövünk (Nem több!) egyenes vonalba, egymás mellé kerül, akkor a 3-as csoport bal és jobb oldalán elhelyezkedő „játékostárs” kövekből tetszőlegesen választva 1-et levehetünk. Ez az ütés.

Az ábra a levehető köveket és az ütés alatt tartott mezőket is mutatja.

bolotudu2

A Bolotudu célja

Leütni az ellenfél minél több kövét… A játékot ugyanis az a fél nyeri meg, aki 3 alá üti a játékostárs köveit.

Megjegyzések

Nyilvánvaló a 3 alá ütés, hiszen ekkor már az ellenfél nem tud ütést végrehajtani. A további játék érdektelenné és emiatt értelmetlenné válna.

Mint minden hasonló jellegű játéknál, itt is felvetődik az átlós vonal, vagy elmozdulás lehetősége. Érdemes összevetni, kipróbálni az alapverzióval: hogy működik, mi történik, ha megengedjük az átlós lépést is?

Stratégiai tanácsok

Meglepő, de a malomjáték „csiki-csuki” helyzetéhez hasonlóan a Bolotuduban is létezik nyerést elősegítő állás. Nem is egy, hanem több is! Lássunk néhány példát…

„Ló”

bolotudu3

„Út”

bolotudu4

„Függőleges”

bolotudu5

Forrás

N. Bolhovitinov – B. I. Koltovoj – I. K. Lagovszkij: Furfangos fejtörő feladatok (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1989)

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Játéktanítás csomag

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.