Karácsonyfa-játék

 Ehhez a sokat ígérő táblához egyelőre még nincs játékszabály, csak ötlethalmaz… Saját szabályokat kidolgozni hozzá időigényes dolog, de más játékok szabályait kipróbálni rajta azért valamivel egyszerűbb. Egy ilyen kis kalandra, próbára hívnám e sorok olvasóját…

Tehát milyen játékokat ültethetünk át erre a táblára? Természetesen az alábbiak közel sem merítik ki az összes lehetőséget, viszont esélyt látok arra, hogy működőképesek lesznek ezen a táblán is.

Van kedved (és időd) kísérletezni és egy jót játszani? Éppen abban van szükség a kísérletező kedvre, hogy mennyi bábut, milyen kezdéssel, hová…? Milyen céllal, hogyan módosítsunk?…

Kis átalakítással új színt, kellemes változatosságot hozhat például a következő játékokba ez az új tábla, bár felelősséget nem vállalok azért, hogy ez mindegyiknél tényleg így is lesz 🙂 :

 1. Alquerque (Tizenkét kecske), „egyirányú” Dáma, Róka és a libák (Tigrisek és birkák, Várvédelem…), Szoliter, Halma, Hageby (Vilbergen-Lahti), Camelot, Logi-foci
 2. Amőba, Pente, „tologatós” Amőba (Gipf), Hexade, „potyogtatós” Amőba, Tőtikék, „begurítós” Amőba, Spangles, Quints, Yinsh
 3. Havannah, Hex, Cascades, Zenix
 4. Fanorona,
 5. Reversi, Back&back, Hasami Shogi, Tablut
 6. Atari Gó, Isola, Amazons, Pókháló
 7. Kutya-macska, Kék-Nílus
 8. Abalone
 9. Malacfogó, Áttörés
 10. Sótonyi Sándor játékai (Kipotyogtatós, Fűre lépni tilos)
 11. Toronyjáték, Awalam (Dwon)
 12. Dots (mezőre, kövekkel)

Bizonyára észrevetted, hogy nagyjából egy csoportba soroltam olyan játékokat (sőt játékcsaládokat is itt-ott), amelyek hasonló elven működnek, vagy a cél hasonló. A válogatásnál elsősorban a Mini Játékmestert használtam, amely már régen letölthető a Játéktanról. De megtalálod ezeket mind ugyanitt máshol is és/vagy ezen a weboldalon, ahol most tartózkodsz.

A bátor kísérletező észre fogja venni, hogy lesz olyan játék, amely szinte azonmód játszható e táblán, kicsiny változtatás szükséges esetleg, hogy még jobb legyen. Viszont lesznek olyanok is, amelyek már komolyabb adaptációt, átalakítást igényelnek.

Ha a karácsonyfa csúcsát is be akarjuk vonni a játékba, akkor a leginkább szóba jöhető játék „célmezős” lesz, vagy valamilyen „szerepet” célszerű adni ennek a mezőnek. Eleve „célmezős” játék például a Camelot, az Áttörés, a Logi-foci, a Hageby és a Malacfogó. De bizonyos értelemben ennek tekinthető a Várvédelem, a Szoliterek és a Dámák általában is.

Taktika része lehet, vagy esélykiegyenlítési céllal bevezethetőnek tűnik több játékba a Hageby nyerőpontja belépéskor.

Nyilvánvalóan a legszebb valamilyen közösen „építgetős” játékszabály lenne a karácsony szellemének megfelelően, és az eredmény is egy ilyen produktum.

A 12., Dots esetén köveket helyezünk a köröcskékre, ahelyett, hogy pálcikákat (gyufaszálakat) a vonalakra… Azé a háromszög, aki a harmadik követ helyezi a háromszög csúcsába. És persze ismét ő következik. A háromszög elfoglalását jelezhetjük ugyanolyan kavicsokkal.

A végére tartogattam meglepetésnek két, összefüggőnek tekinthető, ütős játékot, amelyek egy játék két különböző nehézségű lépcsőfokának is tekinthetők. Mindkettő besorolható a táblás feladványjátékok sorába. Róka Sándor egyik Újabb logi-sztorik könyvében bukkantam rájuk. A nyolcadik osztály tanulóit jóformán egész Logika órán lekötötték. De bevetheted őket matekórák végére, elejére is, vagy kivételes alkalmakra. Iskolapéldái az irányított próbálkozás (heurisztika) alkalmazásának.

Az első (könnyebbik): Székek

„Egy szobában 6 szék van sorban egymás mellett. A székek kezdetben üresek. Időnként valaki bejön a szobába, leül egy üres székre, és ugyanekkor egyik szomszédja (ha van) föláll és kimegy.

Legfeljebb hány szék lehet foglalt egyszerre ebben a szobában?

A második (nehezebbik): Babszemek a 3×3-as táblán

„A 3×3-as tábla bármely üres mezőjére letehetsz egy babszemet, de ha a mező valamelyik élszomszédján már van babszem, akkor azok közül egyet le kell venni.

Ilyen szabályok mellett legtöbb hány babszemet tehetünk fel a sakktáblára?

Megjegyzés

A vége picit megtévesztő: „sakktáblára”, itt konkrétan ugyanerre a 3×3-as táblára értendő. De valóban, érdekes lehet a sakktábla is! 🙂

És természetesen ezen a karácsonyfa táblán is kipróbálható az előbbi gondolatmenet: “Legtöbb mennyi dísz helyezhető fel a fára úgy, hogy az éppen felrakott dísszel szomszédos díszek (ha van ilyen) közül egyet le kell venni? Keressünk ilyen díszítést!”

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Játéktanítás és Alkalmazás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.