HALMA (Helycserélősök) – a sokoldalú táblajáték

halma kezdőállás A Halma – egy igazi családi táblajáték minden korosztálynak. Rokona a Dáma játékoknak, beleértve a Vilbergent, a Sethet, a Camelotot és „társaikat” is. Szabálya egyszerű, könnyen elsajátítható, a játék változatos, fordulatos. A „tükrözéses” változat pedig egyenesen a létező legkombinatívabb játékok egyike!

A Halma rendkívül sokszínű táblajáték, valójában játékcsalád. Egy egész termet be lehet rendezni Halma változatokkal úgy, hogy nincs két egyforma közöttük. 🙂 Nagyon népszerű, különösen a „tükrözéses” változat, amit négy személy esetén legalább 10×10-es táblán érdemes kipróbálni. Újabban ennek egy speciális változata, a „platonikus” Halma is egyre jobban „terjeszkedik”. Ez már egy komoly szint, a gyerekek mégis szeretik. Ennél jelhordozó gyanánt szükségünk lesz a Logikai készlet elemeire is.

Vannak olyan gyerekek, akik szeretnek önállóan tevékenykedni, játszani. Számukra ajánlhatók a feladvány jellegű Halma variációk, amelyeknek számos fajtája ismert.

Kitalálhatunk mi is újabb varikat, változtathatjuk a táblákat, a kezdőállást, sőt kiegészíthetjük a szabályokat is: pl. kitüntetett jelhordozók, mezők, ütési lehetőségek stb. Adaptálhatjuk több, vagy kevesebb játékosra, pl. a „platonikus” változatot négy személyre, némi változtatással.

Mint említettem, a Halma igen-igen kombinatív játék, erősíti a térlátást. Minden életkorban örömét lelheti benne a játékos ember. Az alapjáték inkább kisebbeknek való, a „tükrös” változat pedig nagyobbaknak. Kipróbálható „csillag” táblán, akár hatan is.

Az alapváltozatot is érdemes sakk (dáma) táblán játszani, mert könnyen észrevehető, hogy ugrás során az ugrásokat végző figura az indulási mezővel azonos színű mezőket érint. Ezáltal könnyebben áttekinthető a tervezett mozgatás, az érkezési mező.

A Halma „tükrözéses” változatához pedig az olyan „sakktábla” színezés ajánlott, amely kétféle színpárból áll: például az egyik sor felváltva fehér és fekete, a szomszédos pedig piros és kék mezőkből áll. Ez a taktika megvalósításához előnyös, mert előre látni a mozgás fázisait, vagyis az érintési mezőket, a beérkezési mezőket. Természetesen ez a színezés az alapváltozathoz is alkalmas, hiszen az alapváltozat a tükrözéses speciális esete.

Halma – négyzetes tábla

Eszköz

Az alapjátékot négy személy esetén 8×8-as, 10×10-es, vagy 12×12-es táblán ajánlott játszani, nyilván ez a használt kövek számától is függ. Két személy esetén kiváló a 8×8-as (sakktábla). 10×10 és 8×8-nál megfelelő 8 kő fejenként.

Szabály

Egy lehetséges kezdőállás: a kövek a sarkokban, 3×3-as négyzet mezőiben, üresen hagyva a tábla közepe felé eső mezőt.

Halma kezdőállás:

halma kezdőállás

Gyakori még az előbbi kiegészítve két-két kővel fejenként, derékszögű háromszöggé: a tábla közepe felé eső két kő átlós sora négy kövesre bővül.

Lépés

Bármelyik üres, szomszédos (oldalasan, sarkosan is) mezőre áttolás

Bármelyik szomszédos mezőn álló kő – saját, ellenfélé is – átugrása, az ugrás irányát tekintve mögötte lévő üres mezőre. Létezik ugrás sorozat, azaz egy lépésben több ilyen ugrás is végrehajtható egymás után, ugyanazzal a kővel.

Halma – lépés, ugrások:

halma ugrás

Ütés nincs ebben a játékban

Cél: az nyer, aki saját köveit elsőként telepíti át a szemközti, átellenes sarokba

Tanítása

Halma változatok

  • Mindenki a többiek ellen
  • Négyen kooperatív módon is játszhatják, a szemközti játékosok vannak együtt
  • A „tükrözéses”: nemcsak szomszédos kő ugorható át, hanem minden az ugró kővel egy vonalon (sor, oszlop, átló) lévő kő is, ha a kő mögötti „tükörkép” mező üres. „Tükörkép” mező: ugyanolyan messze van az átugrott kőtől, mint az ugró kő. Vedd észre, hogy ugráskor az indulási és az érkezési mezők színe azonos!

Alkalmazás

Kombinációk, térlátás, rendezés, középpontos tükrözés, kombinatorika (Hányféleképpen?).

Forrás

Mészáros Mihály: Játsszunk táblajátékot! (2012) e-könyv (pdf)

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Egy hozzászólás a(z) “HALMA (Helycserélősök) – a sokoldalú táblajáték” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.