Gengszterek játéka, avagy mit játszott Sam Spade?

Vagy mondhatnám: „Játszd újra, Sam!” 🙂 

Láttad azt a filmet, amiben három mindenre elszánt bűnöző – miután kirabolt egy bankot – kiszemel, elfoglal egy házat, túszul ejti a családot? És ezzel kezdetét veszi egy rendkívül izgalmas történet… 

Ebben a feszültségteli filmben a börtönből szökött gyilkost zseniálisan alakító főszereplő Hollywood aranykorának legmeghatározóbb filmsztárja volt, akit mindmáig a filmtörténet egyik legkiemelkedőbb férfiszínészeként tartanak számon.

Gengszterek, magánnyomozók utolérhetetlen megformálója. Többnyire kiégett, cinikus alakoké, akik ugyanakkor az igazság megszállottjai…

Együtt dolgozott korának legnagyobb színésznőivel, színészeivel, rendezőivel. A legnagyobb elismerésnek számító Oscart is megkapta, bár ezt minden bizonnyal többször is megérdemelte volna.

Bármely TOP kategóriában ott találnánk a nevét, pedig súlyos alkoholizmusának köszönhetően alig több mint két évtizedes aktív pályafutás adatott neki.

Leghíresebb filmjei közül néhány: Casablanca, A máltai sólyom, Hosszú álom, Key Largo, Afrika királynője, A félelem órái.

Vajon, ki ő?

Sokan már bizonyára kitalálták, hogy Humphrey Bogartról van szó. Kérdés: hogy kerül ő ide, ebbe a táblajátékos blogba? Jogos a kérdés, de megvan rá a felelet.

Újabb érdekesség róla, hogy fiatal éveiben kifejezetten jó sakkozónak számított, aki egy ízben még egy nagymesterrel szemben is döntetlent tudott kicsikarni. Edzőhelyei a kocsmák voltak, mesteri szintre fejlesztette magát a sakkban. (Mint az ivásban.)

Ámde nem ezért szerepel ebben az írásban…

Az 50-es évekre tehető egy egyszerű, de annál szórakoztatóbb elmés táblás játék születése, amellyel Humphrey Bogart is gyakran játszott társaságban, forgatási szünetekben.

Ez a játék a Teeko.

5×5-ös táblán játsszák, 4-4 kővel, vagy koronggal.

A játék célja, hogy mindkét játékos a saját 4 kövét egymás melletti mezőkön egyenes vonalba rendezze: sor, oszlop, vagy átló irányban.

Játékszabály: a játékosok felváltva lerakják köveiket a tábla üres mezőire. Ezután következik a mozgásos (lépéses) szakasz: bármely saját kövét áttolhatja valamelyik üres, szomszédos mezőre. Ez oldal- és sarokszomszédos egyaránt lehet.

A második szakasz kezdése lehet megegyezés alapú is: a szokásos „aki jön”, vagy fordított, azaz aki befejezte a lerakást, az kezdi a lépést.

Észrevehető, hogy ez egy „amőba-típusú”, azaz „vonalnyerő” játék. Az Amőbához képest továbbmegy egy lépéssel, nemcsak lerakást, hanem lépést is tartalmaz.

A Vonalnyerők családja különösen alkalmas a játékok fokozatos bevezetésére, mégpedig a jelhordozók (kövek, korongok) tulajdonságainak (szabály) kibővülése alapján. Például először csak lerakás (Amőba), később már lépés is (Teeko), vagy ütés (Pente), de lehet mindkettő (Quints), vagy más jellegű, mint irányított, lekorlátozott (Tőtikék), sajátos (Quarto).

A Teeko teljes szintű játékot akkor nyújt, ha megengedjük nyerő vonalként valamilyen négyzet 4 csúcsának kialakítását is.

Nyerő állás létrehozása a Teekoban:

A játék rácspontokon játszva is teljes körű élményt nyújt, ebben az esetben nem lehet nem észrevenni a malmokkal való igen szoros rokonságot. Sőt, egyenesen négyes malomjátéknak is tekinthetjük.

Rácsvonalas tábla:

 

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Játéktanítás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.