Ezzel aztán igazán motiválhatja a tanulókat!

Mi ez és mit várhat tőle?

Megannyi színes táblajáték az, amelyekkel garantáltan felkelthetik mindegyik, de különösen az alsóbb korosztályok érdeklődését! Hosszú évek tapasztalata alapján állítom, hogy nincs az a kisiskolás, akit ne hozna izgalomba, ne bűvölne el valamelyik táblás a sok közül a különféle formáival, jelhordozóival és lebilincselő játszmáival.

Fejtörés a köbön

Fejtörés a Fanorana, a Reversi (Othello) és a „nemzetközi” Dáma táblái fölött

A „táblajátékozás” felbecsülhetetlen értéke, hogy minden gyereknél fejlődést eredményez valamilyen téren.

Az, hogy kinél mit, ez attól függ, mit szeretnénk vele elérni, mi a célunk vele:

  • A gondolkodás, vagy a szociális kompetenciák fejlesztése?
  • Az érzelmi-akarati tulajdonságok, esetleg a matematikai képességek fejlesztése?
  • Vagy pusztán „csak” a szabadidő hasznos eltöltése?
  • Új szín a versenypalettán?

Alkalmasan választott játékokkal és feladatokkal mindez elérhető. Most az előbbiben szeretnék Önöknek segítséget nyújtani…

Szabadon letölthető e-könyvemmel (PDF):

„50 válogatott, sakktáblán (is) játszható táblás játék”,

amely már régóta letölthető ingyenesen a honlapomról, sokan meg is tették.

December 9-e után már nem lesz ingyenesen elérhető.

Az 50-ből mindössze néhány játék kötődik csak valamilyen szállal a sakkjátékhoz, a többihez egyáltalán nem szükséges sakktudás.

camelot3

Olyanokat is motiválhat velük, akik valamiért más területen nem rúgnak labdába.

loa kezdő

Meglehetősen szembeötlő, amikor az iskola nehezen kezelhető, vagy éppen alulteljesítő diákjai akár órákig is nyugodtan, elmerülten képesek játszani, fegyelmezetten viselkedni (mentálhigiénés hatás)!

Hogyan valósulhat ez meg?

A tanulók nálunk gyakorolhatnak a délutáni táblajáték szakkörökön, napköziben, a délelőtti táblajáték foglalkozásokon (Matematikai gondolkodásfejlesztés), alkalmi szabadidős tevékenységek keretében, a legjobbak pedig a különböző szintű versenyeken is. No és természetesen otthon, családi körben.

Döbbenetes, hogy milyen kevesen ismerték még fel: a táblások világa egy kincsesbánya, ami kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat az oktatás számára! Legfőbb törekvésem a weboldalammal ennek bemutatása.

Mire számíthat utána?

Meglepő, de már néhány lelkes ember is elegendő ahhoz, hogy elindítson egy olyan folyamatot, ami komoly előrelépést produkál az iskola életében. Ez az előrelépés megnyilvánulhat többek között a gyerekek lelkesedésében, viselkedésében, tanulmányi teljesítményében, önismeretében.  

A versenyeken való részvétel – Hétpróbások Bajnoksága, „nemzetközi” Dáma, Gó, Gomoku – pedig betetőzi ezt a hatást, amely tovább öregbítheti iskolájuk hírnevét, megbecsültségét.

dáma verseny

gó verseny

A táblajátékok meglepő ereje

Valójában a tehetséggondozás területéről indult ki, nőtte ki magát a „táblajátékozás”: érdeklődésemtől indíttatva még a 90-es évek második felétől válogatott táblajátékokat kezdtem alkalmazni a matematika és a Sakk szakkörökön, foglalkozást színesítő céllal. Ez terebélyesedett ki aztán az utóbbi bő egy évtizedben a diákság teljes körű bevonásával.

Az elmúlt évek lelkesítő élményei és tapasztalatai meggyőztek arról, hogy ezt az eszközt a módszerekkel együtt minden iskolának, gyereknevelő intézménynek kifejezetten ajánlott megismernie és kipróbálnia!

Szándékom az, hogy ehhez közvetlenül is hozzájáruljak két e-könyvem (PDF) szabad letölthetőségének felajánlásával:

„50 válogatott, sakktáblán (is) játszható táblás játék”

„50 táblajáték-matematikai feladat (Mancala, Vonalnyerők, Malmok, Dominó)”

Ez utóbbit alsós matematikai foglalkozásokra, tehetséggondozásra ajánlom.

A weboldalamon kategorizált durván másfélszáz írás, bejegyzés – játékleírások, tanulmányok, óravázlatok, feladatlapok, játéklapok, gyakorlati tippek – sok segítséget nyújthatnak a témában elmerülni szándékozóknak. 

Ha ezeket az anyagokat és a két letölthető PDF-et napi szinten kezdi alkalmazni, akkor biztos vagyok abban, hogy hamarosan pozitív változást fog tapasztalni a rendszeresen játszó diákok motiváltságában, amely előnyösen kihat más területekre is, mint például a tehetséggondozás, a felzárkóztatás, vagy a személyiségfejlesztés.

Tehát még egyszer: december 9-ig tölthetik le ingyen mind a két e-könyvet:

„50 válogatott, sakktáblán (is) játszható táblás játék”

„50 táblajáték-matematikai feladat (Mancala, Vonalnyerők, Malmok, Dominó)”:

Név:
E-mail cím: