Egyperces táblás játékok

 Örkény István (Egyperces novellák) és Róka Sándor (Egypercesek) nyomán jutott eszembe, temérdek olyan táblás játékra bukkanhatsz, hogy a szabályát egy perc alatt megérted. Ezek között akad még olyan is szép számmal, amelynek a játékideje akár egy perc is lehet. 🙂

Válogatás az „egyperces” játékok gyöngyszemei közül

Rögtön az első, ami eszembe jut, az Amőba: „hirtelen halál” jut osztályrészül annak, aki nem figyel! Elég egyetlen pillanatnyi figyelemzavar és vége.

Hozzá kapcsolódik – mivel ez is Vonalnyerő – a „potyogtatós” Amőba (Connect 4), ami szintén rém egyszerű és hamar véget ér rendszerint.

Aztán az előző játékra épülő, Dr. Nagy László által kifejlesztett Tőtikék közül az első táblájú (itt alul): talán még gyorsabban érhet véget, mint az Amőba, ami persze nem dicsőség a vesztes félnek.

NIM játékok: itt plusz feladat jobbaknak a nyerő stratégia megkeresése. Majd meglátod, ha nem próbáltad még, hogy mennyire vevők rá a gyerekek! Vannak, akik napokon keresztül csak ezt kérték. Nyerő és vesztő változatát mindig érdemes kipróbálni. Ez egy másik.

Ez pedig egy harmadik. 🙂

Poliminók: az elkészítése egy kicsit komplikáltabb, de megéri, mert sokféle játékhoz juthatunk.

Lerakosgatós malmok: az „egyszerűtől” a „klasszikus” tábláig… Bármely tábla alkalmas rá (Megrajzolni is egy perc.), csak egy a lényeg: nincs mozgatásos és ugrálós szakasz, kizárólag lerakosgatós (tábla beteltéig tarthat). Ez alatt kell elérni a hármas nyerővonalat. Itt találsz néhány táblát mintának Dr. Nagy László jóvoltából:

Mi az előnye ezeknek a játékoknak?

Egyrészt gyakran szenvedünk időhiányban… Másrészt vannak olyan helyzetek, időközök, amiket ki kellene tölteni értelmes dologgal, erre pedig tökéletesen alkalmas a játék. Ráadásul még különösebb felszerelés sem kell hozzá. Sokszor elég a papír és a ceruza, vagy toll.

Ha tetszik mindaz, amit leírtam, akkor kezdd ezzel:

Játéktanítás csomag

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.