Egy esemény, amelynek hatása a tudományra máig tartó

Mi történt 1893. december elején? 

A világ első, középiskolások számára kiadott matematikai folyóirata 1894-ben indult, Középiskolai Mathematikai Lapok névvel.

arany dániel

Az első valódi számot egy mutatványszám előzte meg, amelyet a szerkesztő, Arany Dániel főreáliskolai tanár 1893 decemberének elején adott közre. Benne – egyebek között – az előző tanév matematikai írásbeli érettségi tételeinek legjava is megjelent. Íme, a belényesi görög katolikus gimnázium tanárának, Fekete Demeternek az egyik érettségi példája:

„Egy atya minden fiának minden születésnapján könyveket ajándékozott, mégpedig mindig annyi kötetet, ahányadik születésnapról van szó. Amikorra már az öt fiú egy 375 kötetes „atyai”könyvtárral büszkélkedhetett, akkor vajon hány esztendősek voltak? Azt tudjuk róluk, hogy két-két fiú között épp 3 év volt a korkülönbség.”

Arany Dániel lapját minden hó 1-én kiadták, azóta is havonta kinyomtatják, és napjainkig kedvelt olvasmánya a matematika iránt különösen érdeklődő, tehetséges diákoknak.

A lap Győrben indult. Mivel Arany Dániel 1896-ban Pestre költözött, a szerkesztői posztot átadta a szintén legendás Rátz Lászlónak.

rátz lászló

Elsősorban Arany Dániel és Rátz László teremtették meg a magyar matematikai tehetséggondozás kultúráját, amely óriási mértékben hozzájárult – többek között – a magyar matematikai élet fellendüléséhez, világhírűvé válásához.

Forrás

Gazda István: Kuriózumok a magyar művelődés történetéből (Kossuth Könyvkiadó, 1990)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.