A Teknősbéka játék 5 kiemelkedő tulajdonsága

Vargha Balázs könyvében, a Játékkoktélban találkoztam először ezzel a nagyszerű játékkal, amelyhez Nagy László (www.jatektan.hu) készített rendkívül szemléletes, használható és letölthető táblákat.

A játék különösen a kisebbek körében, kivételes érdeklődésre tarthat számot. Mi az, ami különlegessé teszi ezt a táblást?

1.

A játék szabálya pofonegyszerű, mégis izgalmas, gyors partikat eredményez. Annak, aki belefog, öröm lesz látnia a gyerekek elmerült tekintetét, amint azt mérlegelik, hogy hová helyezzék el a kezükbe fogott színes kavicsot. Ezen tényleg van mit elmélkedni! Például 4 kő már elegendő a 7-es elfoglalásához. Ám két darab 5-ös elfoglalásához is!

Viszont 5 kővel 17 pontot is szerezhetnek, és folytathatnám… Nem rossz móka megvizsgálni: adott kővel mennyi a legtöbb, amit rabolni lehet? Vagy fordítva: legkevesebb hány kőre van szükség, mondjuk 12 pont szerzésére? (Lásd 5. pont!)

Na persze, eddig a matek, az elmélet, a játszótárs meg addig újságot olvas?

2.

Sokféle jelhordozó alkalmas bábunak – különböző színű kövek, kukorica-, babszemek, gombok, ásványvizes kupakok, dugók –, mind megfelelők. Meglepő, de az egyik legjobb, ha nem használnak semmit, hanem a kis köröcskéket színezgetik ki a gyerekek. (Mivel lerakás után már nincs mozgás, lépés.)

Szinte biztos vagyok, hogy a köveket választanák a legtöbben, mert színes, csillog-villog, jó az ujjuk közé venni… Elég nehéz is, nem gurul odébb könnyen. De színezni is nagyon szeretnek.

3.

A legkisebbeknél a játéktábla formája, a teknősbéka biztosan telitalálat! Ha nem is ámulnak el rajta – ma már ez meglepő is lenne ebben az ingerekkel teli világban –, de a teknőcfigura a fejével, a lábaival még vonzóbbá, rokonszenvesebbé teszi a játékot.

4.

Egészen elképesztő mennyiségben variálhatod, sőt idősebb korosztályhoz adaptálhatod. Erről bővebben ezekben a bejegyzésekben olvashatsz, ITT és ITT.

5.

A taktika mellett játékosan gyakorolhatják a matekot, a számolást is. A relációk felismerésén alapul az egész játék, közben a gyerekek megtapasztalhatják a páratlan számokat, fogalmat alkothatnak róluk, a végén pedig össze kell adniuk az elfoglalt területek számértékeit.

A játékról BŐVEBBEN >>

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.