A Mancala (Bantumi ) 10+1 dicséretes tulajdonsága – Miért vele kezdjél?

mancala rekesz Első énnálam a kicsik játékai között… Természetesen alap, hogy a gyerek ekkorra már ismerjen Dobókockás társasokat. Persze vannak még más kiváló alternatívák is kezdéshez, kezdőknek, mint a Tőtikék, a Pylos, a Malmok… Ezekről a táblásokról majd a közeljövőben feltétlenül írni fogok.

Vélhetően meggyőznek az alábbi sorok majd arról, hogy miért gondolom így… A számok nem fontossági sorrendet jelentenek.

Miért a Mancala (Bantumi)?

 1. Kicsiknél fontos a közvetlen kapcsolat a környezettel, a konkrét tárgyakkal. Ezért van az, hogy számukra mást is, többet is jelentenek ezek a játékok, mint amik. Gyakran nem is azt játsszák, amire tervezték, hanem valamilyen szerepjátékot, katonásdit, vagy kirakósat, építőset stb. A Mancala nagyon jól köthető például az ültetéshez, a magvetéshez, ami köré még mesét, vagy történetet is költhetünk, ha időnk (és energiánk 🙂 ) van rá.
 1. Az összes táblás játékról elmondható, hogy kisebb-nagyobb mértékben fejlesztik a finommotorikát. A Mancala ebben is az élen jár. Akár kavics, akár kis golyócskák a jelhordozók. Amikor a kis kezükkel kiveszik, a markukba fogják őket, és különösen, amikor egyenként elszórják. Az már komoly teljesítmény, ha nem ejtik el egyiket sem.
 1. Ránéz a kisgyerek a Mancala táblára, mit lát? Ilyeneket, mint ez az ábrán itt:

mancala rekesz

Vagyis számokat. Csak számjegyek nélkül. Hasonlóan a dobókockához, rögzül a számkép.

 1. A Mancalánál a játszás nem más, mint folyamatos számlálás. Minden gödörbe egy kavics. Pontosan egy és kihagyás nélkül. Ez minden számolás alapja. Jelen van ez a Dobókockásoknál is, de ott előfordulhat „csalás”: kétszer érint egy mezőt, vagy átsiklik – „átrepül” – egy mező felett… Lehet, hogy a többiek észre se veszik. Meg ő se. Nem ám a Mancalánál! Itt mindjárt feltűnő mindkét játszótárs számára, ha valami nem jó. Sőt, hibázni itt nem is könnyű!

Folytonos számolás – összeadás, pótlás (kivonás) – az egész játék:

 • Ha én innen szórok, hová érkezem? Ha ő onnan folytatja, hová érkezik?
 • Hány kavics kell?
 • Mennyi hiányzik?
 • Mennyi szükséges még?
 • Mennyivel kell növelnem, hogy…?
 • Összesen mennyi lesz?
 • Nézz rá, ki nyert? Hogyan lehet ezt megállapítani, mondj példákat rá? Számoljunk, becsüljük meg!
 • Ha innen ennyi követ elszórunk, mennyivel jutunk túl a gyűjtőnkön? Mennyi kerül ebből az ellenfél oldalára?
 1. A játék célja egyértelmű, szabálya pedig nemcsak, hogy egyszerű, hanem három, jól elkülöníthető fokozatban tanítható:
 • 1. Csak szórunk: minden rekeszbe egy kavics és a saját gyűjtőbe.
 • 2. Ugyanez, plusz az „ismétlő” szabály: ha az utolsónak elszórt kövem a saját gyűjtőmbe kerül, akkor megint én következem!
 • 3. A teljes szabály. Az előbbi kiegészítve a „rablási” szabállyal: ha az utolsónak elszórt kövem egy saját üres rekeszembe kerül, akkor ez a kő és e rekesszel szemközti (másik oldali) rekesz tartalma az én gyűjtőmbe kerül.

Ez a rablási helyzet egy 2×6 rekeszes Mancala készletnél hány kavics esetén fordulhat elő? (Mennyinél nem?)

Érdekes, hogy még az első változatot is szeretik, és kitartóan játsszák is a kicsik. Maga, a rakosgatás és a gyűjtögetés jelent örömet és kikapcsolódást számukra. Meglepődtem, amikor felsős tanulóknál is ugyanezt láttam. Természetesen nem kell túl sokáig húzni, figyelni kell az alkalmas pillanatra, és lépni a következő fokozatra. Én ezt teszem felnőttek tanításánál is. 🙂

 1. Már a számolási készségnél említhettem volna… A maradékos osztásról van szó:
 • Hány kő volt a rekeszben, ha ugyanide kerül az utolsónak elszórt kő?
 • Ennyi kő van a rekeszünkben. Hová fog érkezni az utolsó? Számold meg, számold ki előbb!

Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni különböző rekeszszámok esetén is! Például: 2×3-asnál, 2×4-esnél, 2×5-ösnél, 2×6-osnál…

Ehhez kapcsolódik analóg módon az óra leolvasása, az időpont megállapítása. (Fordított irány.)

 1. A Mancala sokféleképpen, könnyedén elkészíthető, alkalmassá tehető játékra:
 • Vehetünk egy szép készletet jó pénzért. 🙂 Ilyenkor ajánlott megvizsgálni, hogy elég mélyek-e a rekeszek és a gyűjtők! Láttam már olyat, hogy alig-alig fértek el benne a kavicsok.
 • Csináltatunk fából asztalossal.
 • Földbe vájt gödrökben játszunk, stílusosan az eredettel.
 • Egy darabig megfelelhet tojástartó is, ez a legtöbb esetben 2×5 rekeszes. Ez nem gond, gyűjtőnek alkalmas lehet sajtos doboz, vagy ásványvizes flakon alja. Mi is rendelkezünk jó néhánnyal a táblajátékos teremben.
 • Rekesznek (és gyűjtőnek is) jó az előbb említett ásványvizes flakon, sajtos doboz – ha megfigyeled, az idei Hétpróbánkon ilyen volt a házilag elkészített változat (lásd videók) –, de a gyufás skatulya is elmegy. Célszerű rögzíteni, összeerősíteni őket.
 • Valamikor régen, az első Hétpróbák egyikén – Dr. Nagy László (Nagylaci) jóvoltából – nyomtatott ábra jelentette a Mancala táblát. Jobb híján, ha rögtönözni kell, rajzolni is tudunk egyet: 2×6-oshoz 14 kört. Földre, vagy papírra.
 • A Hanoi toronyhoz, vagy bizonyos Térmalmokhoz hasonlóan pálcikákra (gödrök helyett) fűzzük a lyukas jelhordozókat.
 • Jelhordozónak mit használhatunk? Sok mindenből választhatunk: babszemek, kukoricaszemek, kávészemek, kavicsok, meggy-, vagy cseresznyemagok, dekorkövek, gombok, korongok, csavarok, csavaranyák, gyufaszálak…

Azt hiszem, igaz erre is: „Tedd amit tudsz, azzal amid van, ott ahol vagy!”

 1. Az algoritmikus gondolkodás fejlesztésének kincsestára a Mancala játék, de erről már írtam korábbi bejegyzésemben.
 1. A legjobb Leütős játékok egyike. Miért? Azért, mert egyszerűen nagyszerű: pergős játékot eredményező elegáns szabályok, egyértelmű cél jellemzi. Tapasztalataink alapján a legbeváltabb játék. A Leütősök különösen népszerű csoportot képeznek a Táblások Birodalmában. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is.

Mi lehet ennek az oka? Véleményem szerint ebben a következő okok játszanak közre:

 • Azért, mert ebben a játékban minden játékos kiélheti a gyűjtőszenvedélyét
 • Sorozatütésre nyílik mód az „ismétlő” szabály alkalmazásával, emiatt igencsak pergővé válik a játszma
 • Menet közben figyelemmel kísérhető a játék, egész pontosan a gyűjtők állása, ami a célhoz szorosan kötődik. A győzelemnek nincs más alternatívája, mint a minél több kő elrablása. Ez az első ponthoz kapcsolódik.
 • A Leütősök – észrevételeim szerint – a bennünk lévő agresszivitást vezetik le, amely jól megfigyelhető sok örökmozgó, durva körülmények között „nevelkedő” kisdiák példáján. Már csak emiatt is felbecsülhetetlen a haszna a „táblajátékozásnak”.
 1. A Mancala játékcsaládot a változatok végtelen gazdagsága jellemzi. Már a Bantumit is ezerféleképpen variálhatjuk, amint erre találsz példákat – a megnevezett linkeken – ezen a weboldalon is, meg a Játéktanon is. Tehát gyönyörűen tudunk mindig hozzáadagolni újabb és újabb élményeket, ismereteket, fejtörőket.

+1. Idekívánkozhat az, hogy ebben a játékban kivételesen nem érvényes a „Fogott bábbal lépni kell!” szabály… Hiszen ajánlott, sőt kötelező megvizsgálni a rekeszeket, megfogni, megszámolni a bennük lévő kavicsokat, mialatt gondolkodunk, mielőtt döntünk a lépésről.

Érdekességek

Találós kérdés: az idei Hétpróbások Bajnokságán az egyik játék kakukktojás volt. Vajon melyik és miért?

Itt a válasz:

találós kérdés

Azon ritka Leütős játékok közé tartozik, amelyeknek a jelhordozói azonosak, tehát nincs „enyém-tiéd”. A megkülönböztetés (mozgathatóság) nem a konkrét jelhordozókra vonatkozik, hanem azok elhelyezkedésétől függ.

A bevezetésben említetteken kívül alkalmas kezdőjátéknak még egy sor táblajáték, mint például a Kék Nílus, a Kutya-macska, a Pentominók, a Dots, az ElőnyadósokPókháló, Rókavadászat, Nyuszi és a kutyák, Várvédelem –, Fűre lépni tilos (1. játékszakasz), „potyogtatós”, „tologatós” Amőba. A felsorolt, nem linkelt játékok megtalálhatók a Játéktanon (Játéktan jegyzetben is).

Minőségi előrelépést azért jelentenek ezek a táblajátékok a Dobókockásokhoz képest, mert itt már nem a szerencsétől, hanem a játékosok döntéseitől függ a játék kimenetele. Ez pedig azért vetíti előre a felelősségvállalás kérdését, mert a gyermek szembesül azzal, hogy csak és kizárólag a saját teljesítményén múlik a siker, a végeredmény.

Végezetül itt egy pár link kezdéshez, szintén a Játéktanról.

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

2 hozzászólás a(z) “A Mancala (Bantumi ) 10+1 dicséretes tulajdonsága – Miért vele kezdjél?” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Fejlesztő táblajátékok: Mancala-Bantumi 2. | meszaros-mihaly.hu

 2. Nagyon jó! Én ma játszottam a gyerekekkel szakkörön, nagyon élvezték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.