A logikai gondolkodás királyi játéka

quarto Itt a játék leírása: Quarto.

Na, igen, ez egy igazán gondolkodós játék, amely nagy figyelmet igényel és az „elnézés” itt egyenesen végzetes! Könyörtelenül megtorolja az ellenfél a kihagyást, mint minden más Vonalnyerős játéknál.

Az egyik legszellemesebb közülük, nem véletlen a nürnbergi nagydíj. Ezt nem igazán lehet sikerrel „automata módon”, pörgősen játszani!

Figyelni, közben kombinálni kell. Szinte hihetetlen, hogy mindezt egy kicsinyke, 4×4-es tábla teszi lehetővé!

Itt a megfontoltság, az átgondoltság különösen nagy erény. Ennek ellenére azért nyugodtan leültetheted a kisebb gyerekeket is az egyébként inkább nagyobbaknak való Quarto tábla mellé…

Mit számít az, hogy sok hibával fogják játszani! Vagy, hogy rövidek lesznek a partik. Ez még jó is lehet. Sokszor észre sem fogják venni, hogy egyiküknek nyerő állása van…

Viszont koncentrálnak, gyakorolnak, gondolkodnak, szabályokhoz igazodnak, együttműködnek… (Mintha valami ilyesmit írtam volna már egyszer, valahol… 🙂 )

Mindössze csak egyet emelnék piedesztálra – az előző mondathoz kapcsolódva – a sokféle fejlesztő hatás közül: ez a játék valójában nem más, mint halmazműveletek játékos testet öltése, megnyilvánulása. Vagyis a gondolkodás alapja.

Még egy utolsó gondolat… Ami a kicsiket illeti…

A játékot miért ne egyszerűsíthetnéd le? Például csak a szín számítson először… Aztán beléphet még egy tulajdonság, mondjuk a méret. (Vagy forma, vagy telítettség.)

Mi volna, ha egyszerűbb, rávezető játékokat vezetnél be? Mondjuk, rakjanak ki nyerő sorokat az előttük levő tetszőleges halmokból valamilyen tulajdonság szerint, minél többet!  Lehetnek ezek ötösök, négyesek, de hármasok, sőt kettesek is.

Vagy a már meglévő hármasokat egészítsék ki nyerő négyesekké, mint például ezen az ábrán:

quarto

És, ha még kisebb táblán (3×3, 3×4), kevesebb lapkával játszanák? Alkalmasan hozzáválogatott lapocskákkal, kis szabálymódosítással?

Vagy egészen kicsiknek, mint a dominónál: a lerakottak mellé helyezni a valamilyen tulajdonságban megegyezőt.

Vagy, kicsit a kártyához hasonlóan továbbgondolásra ajánlom – ez egy picit nehezebb –, a véletlenszerűn kiosztott valamennyi lapkából kirakni 1, vagy 2 (esetleg több) nyerő sort. A maradékot kiegészíteni nyerő vonalakká. Hibapontok felszámolhatók: annyi, ahány kiegészítő lapra volt szükség. Megegyezés kérdése, hogy csak négyesek lehetnek, vagy más is.

Ezek csak olyan hirtelen jött ötletek, valószínű, másnak is eszébe jutottak már, de a sor vég nélkül folytatható…

Még több témába vágó írás és folyamatosan frissülő tartalom:

 

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, oszd meg másokkal is!

Ezt az anyagot bárki felhasználhatja, terjesztheti – egy feltétellel: ha szerzőként feltünteti a nevemet! Mészáros Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.